2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tengeralattjárókat fosztogatnak a kincsvadászok

2010. szeptember 7. 09:41 BBC News

A brit haditengerészet 1912-ben elsüllyedt tengeralattjáróját célozták meg a kincsvadászok: a Sussex partjainál elsüllyedt jármű darabjai műgyűjtők kollekcióit gazdagíthatják.

A Holland 5-osztályú tengeralattjáró 1912-ben a La Manche csatornán süllyedt el, és az English Heritage örökségvédő szerv szakemberei most bejelentették: a kincsvadász búvárok ellopták a torpedóvető cső fedelét. Mindezt a Tengeri Régészeti Társaság (Nautical Archaeology Society - NAS) búvárai idén júniusban, egy hivatalos merülés során fedezték fel, és az információt augusztusban sikerült megerősíteni. A NAS szerint a roncs a víz alatti örökség egyik kiemelten értékes darabja, így annak megrongálása bűnténynek számít.

A régészek és az örökségvédők most a sussexiek segítségét kérték, hogy segítsenek megtalálni az elkövetőket, akik két évvel ezelőtt követhették el a bűntényt. A szakértők egy bűnszervezetet sejtenek a tett mögött, hiszen a fedélnek igencsak kicsi a piaci értéke, és az valószínűleg egy magánygyűjtő kollekcióját gyarapíthatja.

Az English Heritage tájékoztatása szerint a Holland-osztályú tengeralattjárók voltak az elsők, amelyeket a brit haditengerészet egy költséges tesztperiódus után elsőként állított hadrendbe. Az 1912-ben elsüllyedt roncs pontos helyét az 1990-es évek közepéig nem ismerték, míg felfedezése után 2005-ben kapott védettséget, hogy megóvják a fosztogatásoktól, ám úgy tűnik ez nem volt elég.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár