2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Krupp konszern kétszáz éve

2011. április 5. 12:55 MTI

Először mutatja be képeit a nagyközönségnek a legrégebbi németországi fotógyűjtemény, a mintegy kétmillió felvétellel büszkélkedő történelmi Krupp-archívum a cég fennállásának kétszázadik jubileuma alkalmából.

Június 18. és december 11. között összesen négyszáz válogatott kép lesz látható a híres esseni Krupp család egykori székhelyén, a Villa Hügelben. A Krupp. Fotografien aus zwei Jahrhunderten (Krupp. Kétszáz év fotográfiái) című tárlaton a monumentális gyári panorámaképek mellett a család magánfelvételei is láthatóak lesznek.

A Villa Hügel először szolgál helyszínül ilyen jellegű tárlatnak, korábban nagy művészeti és kulturális kiállításokat, valamint koncerteket rendeztek itt. A 269 szobás, 8100 négyzetméter alapterületű ház pincéjében jelenleg Klaus Pollmeier fotórestaurátor munkálkodik az értékes fotók feldolgozásán.

A történelmi dokumentumok között a kiállítás egyik különleges darabja egy nyolc méteres gyári panoráma-felvétel a Krupp esseni öntöttvas üzeméről, amely 300 hektáros területével és hétezer munkásával egykor egész városrésznyi területet foglalt el. Az 1867-es felvételre a cégvezetés kérésére a gyár dolgozói álltak modellt, pontosan 247 ember látható a monumentális képen. A munkásoknak a gyerekcipőben járó fotózási technika miatt végig mozdulatlanságba merevedve kellett várakozniuk a procedúra ideje alatt.

A Krupp család tagjai maguk is lelkes fotósok voltak, az archívumban több gyermekképeket és nyaralásokon készült pillanatfelvételeket rejtő vastag családi album is szerepel. Különösen elhivatott hobbifotós volt Alfried Krupp von Bohlen und Halbach, aki a 19. évszázadban tett utazásairól összesen több mint harmincezer diafelvétellel tért haza.

A Villa Hügel 15 termében megrendezésre kerülő kiállítás látogatói nemcsak a gyár történelméről, hanem a fotózási technika fejlődéséről is képet kaphatnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár