2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Árforradalmak egykor és ma

2011. február 25. 08:25

Az infláció a középkor óta robbant ki forradalmakat, jelenleg az ötödiknek lehetünk tanúi a Közel-Keleten – állítja egy pénzügyi elemző.

Az első árforradalom még a középkorban alakult ki, s a nagy pestisjárvány idején kulminálódott. A második az 1600-as években, a harmadik a 18. században, míg a negyedik a századforduló idejére tehető, s mindegyik körülbelül száz évig tartott – derül ki Hackett Fischer: The Great Wave: Price Revolutions and the Rhythm of History című könyvéből.

„Az elmúlt négy árforradalom idején először az élelmiszer és a fűtőanyag ára emelkedett, majd a kézműves termékeké és a szolgáltatásoké szökött az egekbe” – mondta el Ed Yardeni, a Yardeni Research elnöke. „A korábbi inflációk történelmi jelentősége egyenesen hátborzongató tanulságokkal szolgál a jelenlegi szituációra nézve” – tette hozzá.

Az inflációt általában mindenhol nagymértékű pénzkibocsátás követte. Az árak emelkedése további vagyoni szakadékot eredményezett, az elit pedig ellenállt az adóemelési terveknek. Ekkor a fiatal generáció rendre fellázadt, s kiváló mobilizálási képességének köszönhetően politikai forradalmat robbantott ki, ami általában az árak és a kamatláb alacsony szintre való süllyedésével végződött.

Szinte pontosan ugyanez történik napjainkban: egy év alatt szinte duplájára emelkedtek az élelmiszerárak, majd a fiatal egyiptomiak és líbiaiak felkeltek, akiknek helyzetét a munkanélküliség tovább nehezítette. „Ez egy kicsit olyan, mint a kommunizmus bukása” – nyilatkozta Tim Seymou, az Emergingmoney.com alapítója. „Ha adott a katonai átmenet és egy bizonytalan politikai vezetés, a változás hónapokba, esetleg évekbe telhet” – tette hozzá.

„Az árforradalom a globális gazdaság egyik mellékterméke. Egy olyan korban élünk, ahol az infláció sokkal gyorsabban vándorol egyik helyről a másikra. Úgy vélem, hogy ez az ötödik nagy árforradalom – még ha ezt Fischer máshogyan gondolná” – vallja Yardeni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár