2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Balatonszemes nem engedi veszni a Latinovits emlékmúzeumot

2011. április 4. 13:50 MTI

A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága (SMMI) pénzügyi okokból arra kényszerült, hogy bezárja a balatonszemesi Latinovits Zoltán Emlékmúzeumot, ám a település testülete úgy döntött, hogy májustól átveszi a működtetését.

Takács József polgármester elmondta: a múzeumigazgatóság és az önkormányzat közösen működteti több mint másfél évtizede az emlékházat, amely tavaly 2470 látogatót vonzott. A kismúzeum bemutatja a gyermekkorát Balatonszemesen töltő színészkirály életútját a gyermekkorától a haláláig, sok személyes tárgyával, köztük az órájával, pipájával, hintaszékével együtt.

Balatonszemes turisztikai látványosságainak egyike az emlékmúzeum, amelyet nem hagyhatott veszni a képviselőtestület, ezért a héten úgy határozott, hogy előteremti a további üzemeltetéshez szükséges évi kétmillió forintot - fogalmazott Takács József. A döntés mellett szólt az is, hogy a megyei igazgatóság lépésével kényszerhelyzetbe került az önkormányzat, amely három éve 15 millió forintért felújíttatta az emlékhelyet részben támogatási forrásból (6 millió forint önerővel), és öt évig tartó működtetési kötelezettséget is vállalt - magyarázta.

A polgármester tárgyalásokat folytatott az SMMI-vel, amely a település rendelkezésére bocsátja a részben tulajdonában lévő gyűjteményt, további szakmai segítséget ígérve. A kiállított tárgyak egy része magángyűjteményből való, a hajdani színész egyik rokonáé, akivel szintén tárgyalt a településvezető, és megegyezett arról, hogy a rokon az önkormányzat tulajdonába adja és gondjaira bízza az emléktárgyakat.

A kismúzeum bezárásának hírére több felajánlás is érkezett az önkormányzathoz magánszemélyektől azért, hogy az emlékhely továbbműködhessen. "Reméljük, az ígéreteket tettek is követik majd" - hangoztatta a polgármester. Hozzátette, nem csak Latinovits Zoltánnak, hanem féltestvérének Bujtor István színésznek is emléket állított a település, egy évente megrendezett filmfesztivállal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár