2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A politikai rendőrség Hajdú-Biharban

2011. március 30. 09:46 MTI

A politikai rendőrség Hajdú-Biharban 1957-1989 címmel jelentette meg hároméves kutatómunkáját Filep Tibor történész, aki könyve keddi debreceni bemutatóján leszögezte: csakis a múlt hiteles feldolgozása motiválta, mert egy bukott diktatúra politikai célú elhárítása a demokráciában nem lehet államtitok.

A Debreceni Művelődési Központ zsúfolásig megtelt előadótermében, mintegy kétszáz fős hallgatóság előtt a történész úgy fogalmazott: "egy nemzetnek csak akkor van jövője, ha a múltját ismeri, de csak akkor ismerheti meg a múltját, ha engedik." Ehhez kapcsolódva Filep Tibor az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött dokumentumok teljes nyilvánosságra hozatala mellett kardoskodott, hiszen szerinte egy bukott diktatúra politikai célú elhárítása egy demokráciában nem lehet államtitok.

A könyv kétszáz oldalas bevezető tanulmányát további háromszáz oldalas dokumentumgyűjtemény követi. Ebben nem "nagy halak" leleplezése volt a cél, csupán annak bemutatása, hogy az "ideológiailag fertőzöttnek" számító Hajdú-Biharban, különösen Debrecenben, hogyan működött "szabályos gondolatrendőrség" az egyetemhez kapcsolódó értelmiség és ifjúság körül.

A korszak megyei elhárításáról szólva ismertette: Debrecenben mintegy negyven lakásban folyt rendszeresen eligazítás és adatcsere a tartótisztek és az ügynökök között. A megyében körülbelül 60-80 hivatásos tiszt és évente mintegy 200 ügynök dolgozott az elhárításnak, az ő munkájukat mintegy 1500 dosszié feldolgozása mutatja be.

Filep Tibor kiemelte: "ügynöklisták nincsenek", csakis különféle szempontok szerint összeválogatott nevek gyűjteménye. Maga az, hogy valakit zsarolás útján, vagy máshogy szerveztek be még nem jelenti azt, hogy ki is szolgálta a rendszert. Az ügynökök jó része ugyanis szándékosan használhatatlan jelentéseket küldött a tartótiszteknek, "a lelkiismeretükkel azoknak kell elszámolniuk, akik önként és dalolva, buzgón jelentették fel munkatársaikat vagy barátaikat is" - mondta. Filep Tibor összegzésként újra a dokumentumok legszélesebb körű feldolgozása mellett érvelt.

Völgyesi Zoltán történész, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola rektora, a téma szakértője szerint e terület első, úttörő jelentőségű feldolgozása a könyv. "Itt az ideje, hogy a belügyi iratok kutathatósága terén is rendszerváltozás következzen be, Filep Tibor könyve ehhez a rendszerváltozáshoz járul hozzá" - fogalmazott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár