2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látványraktár lesz a Laczkó Dezső Múzeum néprajzi gyűjteménye

2011. március 25. 10:09 MTI

Mintegy százmillió forintos uniós pályázati forrásnak köszönhetően látványraktárrá alakul a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum iparművészeti és néprajzi gyűjteménye; a csaknem 700 négyzetméteres történeti-néprajzi raktárbázison 20 ezer eddig elrejtett műtárgy válik láthatóvá.

Limbacher Gábor múzeumigazgató elmondta, hogy az elsősorban oktatási célokat szolgáló fejlesztéssel interaktív történelemórát is tudnak majd tartani decembertől a múzeumban és a beruházással a helyhiány miatt eddig elzárt műtárgyak is láthatóak lesznek a látványraktárban.

"A veszprémi múzeum több százezer darabos gyűjteményének évente átlagosan egy százalékát tudtuk bemutatni kiállításokon, egyrészt a kiállítóterem, másrészt a tematika hiánya miatt" - fogalmazott a múzeumigazgató, hozzátéve, hogy az új fejlesztéssel a húszezer néprajzi-történeti műtárgy között nem csak fizikai formában, hanem majd az interneten keresztül is bárki kutakodhat a régmúlt kincsei között.

Az Európai Unió Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának keretében a meglévő 1200 négyzetméteres múzeumi raktárépületet egy kétszintes, 105 négyzetméteres épületrésszel bővítik, és kialakítják a 700 négyzetméteres, akadálymentes tanulmányi raktárt.

A bővítéssel új tárolórendszert és vitrineket építenek, amely a korszerű oktatási és műtárgyvédelmi követelményeknek is megfelel. A tanulmányi raktár része lesz egy 25 férőhelyes tanterem is, ahol a múzeumi leletanyag közvetlenül, kézzel fogható módon tanulmányozható lesz a történelem, hon- és népismeret, művészettörténet órák keretében.

A Laczkó Dezső Múzeumban jelenleg hat tárlat látható, a látogatók április 10-ig kedvezményes áron tekinthetik meg a többi között a veszprémi kézilabda-történeti és az Anne Frankról szóló, a holokauszt történetét bemutató kiállításokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár