2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Esterházy János mellszobrot kapott Kassán

2011. március 15. 11:41 MTI

Felavatták Esterházy János mellszobrát Kassán. A szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjének mellszobrát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását a Csáky-Dessewffy palota udvarán helyezték el, amely a kassai Major család tulajdonában van.

Szlovákiában ez Esterházy János negyedik mellszobra. Az előzőek Búcson (2005), Királyhelmecen (2007) és Ipolynyéken (2009) állnak. Vasárnap Esterházy-emléktáblát lepleztek le Nyitraújlakon, a gróf szülőfalujában.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget, amelyet szlovák szélsőségesek egy csoportja megpróbált megzavarni, a Kassai Polgári Klub és a helyi Major család szervezte meg közös erővel. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt.

A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki. "Az SNS elnöksége már felszólította a szlovák kormányt és a külügyminisztériumot, hogy határozottan foglaljon állást Magyarország eme provokációjával kapcsolatban, mivel a mi területünkön kerül leleplezésre annak az Esterházynak a mellszobra, aki együttműködött Szlovákia elárulójával, Horthyval, támogatta a bécsi döntést, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kassa városa Horthy ölébe hulljon" - olvasható Ján Slota pártelnök hétfői nyilatkozatában.

Az SNS egyúttal Kassa főpolgármesteréhez fordult, kérvén, "akadályozza meg a fasizmus népszerűsítését", és ne engedje meg a mellszobor elhelyezését "egy szlovák város területén, ahol az áruló és kollaboráns Esterházy a magyarok fasiszta hősét, Horthyt fogadta". Rasi kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy a városban olyan történelmi személyiségeknek állítsanak emléket, akik megosztják a közvéleményt. Kassa intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy a jövőben ennek elejét vegye.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt. "Esterházy, mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.

A szoboravatást előtt katolikus szentmise volt az Orsolya-rend templomában, amelyet Pásztor Zoltán püspöki helynök celebrált. A szentmisén tolmácsolták Malfatti-Esterházy Alice grófnő, a mártírhalált halt politikus lányának üzenetét is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár