2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hivatalosan is elkezdődött a Gödöllői Barokk Év

2011. március 6. 13:51 MTI

Bélyegkibocsátással, kiállításmegnyitóval és szoborátadással megkezdődött a barokk jegyében zajló, december elejéig tartó rendezvénysorozat Gödöllőn. A szombati megnyitóra felszolgálták a Mária Terézia és Gróf Grassalkovich Antal tiszteletére alkotott két különleges tortát is.

A mintegy harminc rendezvényt felsorakoztató Barokk Év Gróf Grassalkovich Antal születésnapján indult útjára. A hivatalos megnyitó első eseményeként Schmidt Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója és Gémesi György, Gödöllő polgármestere mutatta be, majd ünnepélyesen első napi bélyegzéssel látta el a posta erre az alkalomra kibocsátott, a Gödöllői Királyi Kastélyt ábrázoló bélyeget, amely hamarosan forgalomba kerül. A bemutatón Schmidt Pál díszes, lepecsételt levelet „kézbesített” mások mellett Gönczi Tibornak, a Gödöllői Királyi Kastélyt üzemeltető kft. ügyvezető igazgatójának és Gémesi Györgynek.

A Barokk Év programját és célját ismertetve Gémesi György elmondta: a város számára Grassalkovich Antal volt az nagyszerű előd, aki nélkül nem létezne a barokk Gödöllő. 2011 több szempontból is alkalmas volt arra, hogy tematikus szálra fűzzék fel és ismertessék meg a város kulturális értékeit – mutatott rá a polgármester -, ez az alkalom pedig a nagyszerű magyar főúr halálának kétszáznegyvenedik és Mária Terézia gödöllői látogatásának kétszázhatvanadik évfordulója volt. Gémesi György arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar uniós elnökség fél éve alatt a város megmutathatja magát, „ezzel a marketingértékkel azonban a jövőben is tudni kell sáfárkodni”.

A barokk év nyitányának legédesebb pillanatát minden bizonnyal Szoljár Csaba szolgáltatta, aki nemcsak bemutatta, de meg is kóstoltatta Mária Teréziát és Grassalkovich Antalt, pontosabban a róluk elnevezett két desszertkölteményt. A Solier cukrásza a két különleges tortával kapcsolatban elárulta, hosszas kutatásokra volt szükség, hogy hitelesen tudják megalkotni a két előkelőség tortáját: „Mivel a császárnő a gyümölcsös, mézes mandulás édességet kedvelte, az ő süteményét ezek, valamint a muskotályos borhabkrém uralják, míg a grófot a fűszeres-mézes alapra helyezett marcipános-csokoládés finomság képviseli.”

A szombati rendezvénysorozat keretében nyílt meg a „Birodalmam alatt...” című kiállítás is, amelynek kapcsán Merva Mária, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója kiemelte: a barokk egyet jelent Grassalkovich Antallal, „hiszen minden, ami Gödöllőn barokk, neki köszönhető”, Kósa László akadémikus pedig arra emlékezett megnyitójában, hogy Grassalkovich Antal, mint sokan mások ebben a korban, alulról indulva futott be nagy karriert, s a főnemes valóban birodalmat teremtett.

Szombaton adták át ünnepélyesen a már korábban Gödöllőre érkezett, és a királyi kastély újjászületett parkjában felállított egészalakos Mária Terézia szobrot is. A „hazaérkezett”, egykor a Millenniumi Emlékművet díszítő szobrot Zsigmond Attila, a műalkotást kezelő Budapest Galéria főigazgatója adta át tartós letétbe Gödöllőnek és a kastélynak. Az ünnepélyes aktuson jelen volt és kastély-bélyeggel ellátott díszlevelet kapott többek között a család képviseletében részt vevő Habsburg György, Révész T. Mihály, a kastélyt üzemeltető kft. korábbi ügyvezető igazgatója, Adalbert Bicserdy, az Osztrák Köztársaság tanácsosa és konzulja, Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színészművész, a város díszpolgára, Illyés Antal, a szobor restaurátora, valamint a szobor alkotójának, Zala Györgynek a leszármazottja is.

A megnyitó programsorozatát este, a kastély dísztermében hangverseny zárja, amelyen a barokk kor zenei világát idézik fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár