2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befejezéséhez közeleg a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása

2009. november 29. 14:44 MTI

Európai uniós támogatással fejeződik be a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása; az 550 millió forintról szóló támogatási dokumentumot pénteken adta át a kastély még rekonstrukcióra váró főépületében a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Pál Béla elmondta: a kastély a régió és az ország különleges értéke, s mivel európai kulturális találkozóközpontként működik, olyan új funkciója van, amely egyaránt fontos az országnak és Európának. A vissza nem térítendő uniós támogatással már a jövő héten megkezdik az U-alakú kastélyépület két szárnyát összekötő, elliptikus főépület helyreállítását - mondta el a grófi család Párizsból hazatelepült leszármazottja, a kastély felújítását másfél évtizede koordináló Károlyi György.

Tájékoztatása szerint a rekonstrukció keretében a pinceszinten helyreállítják, megnyitják a csehüveg-boltozatos, gyönyörű pincerészt, s kiállítótereket alakítanak ki. A földszinten információs iroda lesz, az emeleten kap helyet a történeti könyvtár, továbbá több történeti díszlakosztályt alakítanak ki, család- és kastélytörténeti kiállítást nyitnak. A tetőtérben pedig kiállítótermet rendeznek be. A munkálatokkal egy év alatt szeretnének végezni.

A főszárny helyreállításával lényegében készen lesz a kastélyépület másfél évtizede tartó rekonstrukciója, s a gyönyörű épületegyüttes a hozzátartozó díszudvarral együtt ismét régi pompájában várja a látogatókat. A hatalmas munkára - a II. világháború után előbb üdülőként, majd menekült-, illetve nevelőotthonként működő, több mint egy évtizedig lakatlan, leromlott állagú kastélyépület, s a hozzátartozó park rekonstrukciójára - eddig több mint ötmilliárd forintot költöttek. A pénzt hitelből, mintegy negyedét vissza nem térítendő állami támogatásból, illetve a Károlyi család személyes tőkéjéből és támogatói pénzből finanszírozták.

Már elkészült a két oldalszárny felújítása, a díszudvar és a szökőkút helyreállítása, a park rendezése, s működik a 22 szobás szálloda, az étterem és a konyha. A kastély az Európai Kulturális Találkozó Központ elnevezésű hálózat egyetlen magyar láncszemeként nemzetközi konferenciák, tudományos és kulturális események helyszíne. A felújítás befejezésével várhatóan évi 30 ezer látogatót fogad majd, de már most tizenötezer felett van a rendezvényekre ellátogatók, turisták száma - mondta el Báger Gusztáv, Károlyi József Alapítvány elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár