2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Itália és Bizánc - konferenciasorozat Rómában

2011. február 21. 10:41 MTI

Környezet és emberek Bizáncban és Itáliában címmel tartott kétnapos nemzetközi konferenciát az MTA Régészeti Intézete a Német Régészeti Intézettel a Római Magyar Intézetben, a múlt pénteken kezdődött tanácskozás egyben nyitánya egy hároméves konferenciasorozatnak, amely azt elemzi, hogy miként hatott egymásra és szomszédjaira a két politikai-kulturális régió.

Mint az MTA honlapján olvasható, a rendezvénysorozat közvetett célja feltárni, hogy mely irányból érkeztek a Kárpát-medencében jelenlévő "bizánci" elemek. Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy a kora középkori "bizáncinak" tartott tárgyak, ornamentika és kulturális elemek egykor Konstantinápolyon és a Balkánon át jutottak el a Kárpát-medencébe, egyre több jel utal arra, hogy egy részük valójában az avarok és az itáliai longobárdok kapcsolatának köszönhetően, vagyis itáliai közvetítéssel került hozzánk. A kutatóknak így vizsgálniuk kell, hogy a közvetített kultúrában mekkora részt képvisel az itáliai romanizált, a germán kultúrához köthető longobárd és a bizánci örökség.

Az idei konferencia az egyes embercsoportoknak, népeknek egymáshoz való viszonyát, kölcsönhatásár taglalja. A résztvevők három szekcióban - a vidék, a kisebbségek és Itália témakörében vitatják meg Itália és Bizánc 5-10. század közötti kultúrtörténetét. A tanácskozás egyetlen magyar előadója Takács Miklós, a Régészeti Intézet kutatója, aki szombaton a kisebbségekről szóló szekcióban a Balkán etnikai és kulturális sokszínűségének történetét elevenítette fel.

A legnevesebb előadók egyike a francia Gérard Dédéyan, aki szombati előadásában Bizánc és Itália kisebbségeivel foglalkozott, az oda érkező idegen népekről beszél. Az Itália szekció keretében tartotta meg előadását Paolo Squatriti (Egyesült Államok), aki vízgazdálkodási kérdéseket taglalt.

A mostani tanácskozást a tervek szerint a következő két évben további konferenciák követik, amelyeken a kutatók egyebek közt az ideológiákkal, illetve a kultúra változásával foglalkoznak majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár