2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új főnöke van a Stasi irattárát gondozó berlini hivatalnak

2011. január 28. 15:11 MTI

Roland Jahn személyében egy korábbi NDK-beli polgárjogi aktivistát választott a Stasi irattárát gondozó berlini hivatal élére a Bundestag.

Az irattár jelenlegi főnökének, Marianne Birthlernek márciusban lejár a második ötéves megbízatása, és harmadszor nem töltheti be ezt a tisztséget.

Az 57 éves, televíziós újságíróként dolgozó Jahn a jelenlévő 579 képviselő közül 535-nek a támogató szavazatát nyert el. Ennek magyarázata az, hogy személyében már a tavaly novemberi kormányzati előterjesztés nyomán négypárti egyetértés volt a Házban. Csupán a Baloldal frakciója nem támogatta jelölését.

Roland Jahn a 70-es évektől kezdve aktívan bekapcsolódott a keletnémet békemozgalomba, amely idővel egyre hangosabban követelte a polgárjogok érvényesülését is a kisebbik német államban. Feltűnést keltő akciókban történt részvétele miatt mint "bomlasztó elemet" több hónapi börtönre ítélték. 1983-ban láncra verve bezárták egy Bajorországba tartó vonat egyik fülkéjébe, és kitoloncolták az NSZK-ba.

Ezt követően Nyugat-Berlinbe költözött, és onnan folytatta küzdelmét Honecker rendszere ellen. Többek között kamerákat csempészett át az NDK-ba, s azok segítségével barátai folyamatosan filmre vették a keletnémet rezsim hanyatlását, városok pusztulását, az utcai tüntetéseket.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke a pénteki ülésen megköszönte és méltatta Birthler tízévi tevékenységét az irattár élén. Mint kiemelte, a szintén polgárjogi aktivistából lett hivatalvezető fő érdeme az, hogy széles körben igyekezett megvilágítani és megértetni a diktatúra és a demokrácia közötti elvi különbséget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár