2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kötetbe rendezett gömöri káromkodások

2011. január 26. 11:29 MTI

A Gömöri káromkodások könyve két kötetének szerzője, a néprajzkutató-levéltáros Zsupos Zoltán összesen mintegy 700 oldalas művében bemutatja az egykori Gömör vármegye lakóinak eddig kevésbé ismert nyelvhasználatát.

A kétkötetes műből kiderül, hogy milyen körülmények között, és hogyan káromkodtak eleink, milyen tiltások és büntetések léteztek a századok során a káromkodás ellen, valamint hogyan szegték meg ezeket az emberek, illetve mi adott okot arra, hogy olykor válogatatlanul kifakadjanak - írja a könyvről az Új Szó.

Az első kötet mintegy 250 oldalon tartalmazza magát a "szöveggyűjteményt", míg a második kötet a káromkodások forrásait veszi számba. A levéltári anyagokból aprólékos munkával kiválogatott szitkok között olvasható például egy 1756-ban Rimaszombatban feljegyzett, meglehetősen cifra szöveg: "Hamis a lelked Kutya muhar nemzetsége, bolod disznó, Kutya fekete nyakra valós Nemzetsége, Kóldús Kutya, az Anyádatis én tartottam alamisnával hunczfutnál hunczfutabb".

Az egykor kézzel feljegyzett, immár nyomtatva is olvasható szövegeket Zsupos Zoltán Rozsnyó és Rimaszombat iratanyagában, megyei és más, főleg tanúkihallgatási jegyzőkönyvekben találta meg, több mint négy évszázad forrásanyagát kutatva. A szerző eredeti szándéka az volt, hogy csupán a káromkodásokat rögzíti, később vált világossá számára, mennyire fontos, hogy milyen helyzetekben és szövegkörnyezetben hangzottak el az idézett mondatok.

A "szitokgyűjtemény" a rimaszombati Patrióta Kiadó Gömör-Kishonti Téka sorozatának 18. kiadványaként jelent meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár