A vörösterror 133 napja

Trágárságok Mátyás király korából

2009. január 25. 16:07

Szemléletes képet nyújt a Mátyás király trónra lépésétől haláláig (1458-1490) tartó időszak hétköznapi világáról E. Kovács Péter Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyve, amelyet pénteken mutattak be az érdeklődőknek a Budapesti Történeti Múzeumban.

A Corvina Kiadó Mindennapi történelem című sorozatának legújabb kötete Mátyás király korával, azaz a magyarországi reneszánsz időszakával, s annak mindennapjaival foglalkozik, a korabeli evési szokások, káromkodások és félrelépések mellett a fekete sereg legendáját, valamint a pozsonyi bordélyház történetét is felidézi.

Lator László költő a könyv "léhaságát, elfogulatlanságát, rosszmájúságát és fesztelenségét" hangsúlyozta. - "Érzem benne a jókedvet", azt, hogy a szerző élvezettel dolgozott, s "vihogott" munka közben - mondta. Kiemelte a trágár beszédet, amely más országokban nem létezett olyan "kifinomult" formában, mint Magyarországon, s megemlítette a "sarav deszka" jelentését, az "Anyádvaloga" Zala megyei település elnevezését, melyekre a könyv magyarázatot ad.

Pálosfalvi Tamás történész arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerzőnek több száz oklevelet, tanulmányt kellett feldolgoznia, hogy olyan dolgok kerüljenek napvilágra, amelyek érdekesek és újdonságok is egyben. Szavai szerint az első fejezetben főleg olasz kutatási beszámolókat idéz a szerző, amelyekből kiderül, mennyire negatív kép alakult ki akkoriban a magyarokról: "tisztátalanul esznek egy tálból, mocskosak, káromkodnak."

A szerző, aki a Római Magyar Akadémia igazgatója, úgy vélte, 60-70 százalékban minden író ugyanezeket az adatokat használta volna föl, csupán a maradék 30 százalék a saját adat. "Imádtam írni!" - tette hozzá. A könyv Hunyadi Mátyás uralkodásának bemutatása mellett kitekint Luxemburgi Zsigmond, a két Habsburg-házi, I. Albert és V. László, valamint a Jagelló-házi királyok, I. és II. Ulászló, valamint II. Lajos korára is.

Az olvasmányosan megírt szöveget korabeli idézetek és 250, nagyrészt színes illusztráció gazdagítja, a pontosabb eligazodást időrendi áttekintés és irodalomjegyzék is segíti.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!