2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárják Churchill önkénteseinek főhadiszállását

2011. január 25. 10:31

Lelkes régészek egy csoportja Winston Churchill titkos főhadiszállásának maradványait készül feltárni, amely elvezetheti őket egy új, eleddig ismeretlen földalatti bázishoz is.

A ma már a National Trust birtokát képező Coleshill House Churchill titkos Segédcsapatának, a magasan képzett, önkéntesekből álló, a náci invázió megakadályozására életre hívott gerillaegységnek volt a főhadiszállása. Hetven évvel ezelőtt, a Blitz idején a nácik szárazföldi hadjárata valós fenyegetésnek tetszett. Ennek kivédésében Dunkerque után a Homeguard (Helyi Védelmi Önkéntesek, LDV) tagjaira komoly szerep hárult, igaz, a Daddy's Armyt a háború után egy szervezetlen, veteránokból álló, a komolyabb erőt felvonultatni képes német csapatokkal szemben tehetetlennek tartott egységnek tartották.

A Homeguard-on belül azonban volt egy olyan „titkos” hadsereg, amelynek tagjait magas szintű kiképzésben részesítették: ez volt a Segédcsapat, amely a riadó esetén a föld alá húzódott volna vissza, s a bázisról csak a meginduló német invázió után tervezték a feljövetelt. Éjjel kellett volna a németek utánpótlását elvágni, amiben az összekötő kapcsot Coleshill House jelentette – már ha a Wehrmacht valóban leigázta volna a szigetet.

Ezen a hétvégén mintegy harminc önkéntes abban a reményben fog ásót, hogy ennek a második világháborús épületnek a feltárásával esetleg további földalatti objektumok kerülhetnek elő. „Nagyon izgatottak vagyunk, s reméljük, hogy ez a hétvége csak a kezdet lesz. Ez egy nehéz terep, hatalmas erdős vidék, de komoly szakemberek lesznek a segítségünkre. Fontosnak tartjuk, hogy teljesen feltárjuk a területet, mivel kötelezettségünknek tartjuk bemutatni eme bátor férfiaknak és nőknek az életét” – mondta el Tomy Sykes, a projekt egyik vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár