2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják a Kelet-szlovákiai Galériát

2011. január 11. 18:18 MTI

Rövidesen megkezdődik Kassán a Kelet-szlovákiai Galéria felújítása - közölte a pozsonyi Pátria Rádió.

A Kelet-szlovákiai Galéria a történelmi Kassa egyik értékes műemléképületében, a valamikori felső-magyarországi Abaúj-Torna Vármegye egykori vármegyeházában található. A ház Langler János pozsonyi kamarai építész tervei szerint épült 1799-ben - mondta Lenka Lesková, az intézmény igazgatója a rádiónak.

Az épület a II. világháború után egész Csehszlovákiában ismertté vált, mégpedig a Kassai Kormányprogram Háza néven. 1945. április 5-én a történelmi épület dísztermében hirdették meg a kassai kormányprogramot, ami a korabeli Csehszlovákia faji diszkriminációra épülő hivatalos politikai vonalvezetése lett. A Kelet-szlovákiai Galéria 1992-ben költözött be az épületbe és alakította itt ki kiállítótermeit, valamint a képtár szakmai hátterét biztosító munkahelyiségeit, műhelyeit.

Amint azt Lenka Lesková igazgatónő megerősítette, fenntartójuk, a Kassai Megyei Önkormányzat 1,3 millió eurót nyert európai uniós forrásokból az épület történelmi dísztermének és az előcsarnokának felújítására, valamint egy új kiállítóhelyiség létrehozására.

A napokban fejezik be a díszterem műemlékvédelmi és restaurálási tanulmányát, amelyet kiállítás keretében februárban a nagyközönség elé tárnak. A cél az, hogy a műemléképület dísztermét az eredeti formájának megőrzésével újítsák fel. A munkálatokat már ez év áprilisában elkezdik.

A Pátria Rádió megtudta, hogy a Kelet-szlovákiai Galéria az Erzsébet utcai Rembrandt szalonja és az ottani épület teljes átalakítását is tervezi. Mintegy kétmillió eurós ráfordítással itt akarja a galéria kiépíteni raktárát, míg a művészek számára műhelyszobákat hoznának létre. A kivitelezéssel 2013-ra készülnének el, amikor Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár