2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jogarnak használhatta a combcsontot egy ősi mexikói civilizáció

2011. január 7. 11:45

A zapoték sírokban talált leletek újfajta interpretációval szolgálnak egy közép-amerikai civilizáció temetkezési szokásait és politikai viszonyait illetően, az elhunyt személyek földi maradványaiból ugyanis gondosan eltávolították a combcsontot, amelynek különleges hatalmat tulajdonítottak.

A prehispán kori Közép-Amerikában úgy tartották, hogy a combcsontban az egyén ereje lakozik. Az aztékok fejedelmi trófeaként használták, míg zapoték uralkodói király jogarként, a politikai hatalom szimbólumaként hasznosították az értékesnek vélt csontokat. Egy új, az ősi Mitla közösség lakóhelyén végzett kutatás során azonban a kutatók bebizonyították, hogy az ősi combcsont használat nem korlátozódott az elit tagjaira – írja Gary Feinman, a Field Museum régésze az Antiquity decemberi számában.

Az i.e.6. századtól i.sz. 16. századig fennálló, a mai mexikói Oaxaca-völgyre kiterjedő zapoték-civilizáció ilyetén szokásai a kultúrkör temetkezési gyakorlatából tudható. Először a harmincas években végeztek itt ásatásokat, majd leltek egy 16. századból származó, kilenc csontvázat tartalmazó sírhelyre, köztük három extra combcsonttal, s számos tárgyi lelettel. Ezeket gondosan festették és formára vágták, amelyekből a szakemberek az aztékok trófea-szimbólumát olvasták ki.

A hetvenes években a régészek egy 8. századi sírt tártak fel, ezúttal egy kisebb városban, Lambityecoban. Itt egy olyan fejedelmi rezidencia állt, ahonnan hat uralkodó csontjai kerültek elő – érdekes módon azonban hármuknak hiányoztak a combcsontjai. A kiásott szegélydíszen látható emberalak is combcsontot tarthat kezében, ami a jogar-elmélet mellett lándzsák törők érveit erősíti. A kutatók dolgát azonban igencsak megnehezíti, hogy a régészeti lelőhelyek elhanyagoltak, ráadásul a csontok közül soknak már nyoma veszett.

A Mitlánál talált sírhely azonban jó állapotnak örvend, a combcsontokat kiemelő tolvajokon kívül senki sem zavarta meg az örök álmukat alvó uralkodók nyugalmát. Azok, akik felnyitották a sírt, feldúlták a csontokat, a csontváz felső részét visszahelyezték, majd eltávolították a combcsontot. Feinman szerint a combcsontok használata széles körben elterjedt volt; miután a civilizációt összefogó központi hatalom hanyatlani kezdett, prominens családok töltötték be a hatalmi vákuumot, akik ugyanúgy politikai célra használták fel a csontokat, mint az uralkodó elit tagjai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár