2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

A rózsák háborújában vívták az első lőfegyveres párbajt Angliában

2010. december 3. 08:20

Régészeti kutatások során kiderült, hogy a rózsák háborújának (1455-1485) egyik sorsfordító eseménye, minden idők legvéresebb angliai ütközete egyben a történelem első bizonyítottan lőfegyverrel vívott csatája is volt.


A legvéresebb angliai csataként számon tartott 1461-es towtoni ütközet földrengésszerű változásokat eredményezett a hadviselés történetében. A yorkshire-i régészeti lelőhelyen előkerült leletek arról tanúskodnak, hogy itt használtak először kézifegyvereket Angliában. A mindössze tíz óráig tartó, a Yorkok és a Lancasterek között vívott ütközetben 28 ezren, azaz a brit lakosság egy százaléka halt meg.

Az ellenséges hadak dolgát a hóvihar mellett az erős nyílzápor is nehezítette. A holttesteket végül olyan magasra hordták össze, hogy a csatát egy rövid időre fel kellett függeszteni. Towton a Yorkok győzelmével zárult, ezzel pedig megerősödött trónján IV. Edward.

A kutatók most azt állítják, hogy a Lancasterek az íjak és kardok mellett lőfegyverrel is fel voltak szerelkezve, miután két puskahüvelyt és egy ólomlövedéket is találtak a helyszínen. Tim Sutherland, a yorki egyetem régésze szerint ez a golyó az első, amelyet Európában találtak.

„Egyetlen golyót lőhettek ki az ilyen kisméretű fegyverekből, de ez közelről halálos lehetett” – magyarázta a régész. A fegyver tíz centiméteres darabjait egy oxfordshire-i laboratóriumba küldték további vizsgálatokra. „Szinte bizonyos, hogy ez két különböző ötvözet, két különböző öntvényből” – jelentette ki Evelyn Godfrey, az ISIS Research Centre kutatója. „Ez azt jelenti, hogy két eltérő fegyverrel van dolgunk” – tette hozzá.

A fegyverek minősége azonban rendkívül silány volt, ezért lövéskor könnyen darabjaira hullhattak, s mivel a csatára egy hóvihar kellős közepén került sor, a hideg miatt tovább nőtt ennek kockázata. „Egyáltalán nem számított váratlannak, ha a fegyverek felrobbantak. A kézifegyverek rendkívül megbízhatatlanok voltak a korban” – mondta Sutherland. Ezek a fegyverek még meglehetősen nehezek voltak, a frontvonalon pedig nagy erőfeszítésbe telt, hogy egyáltalán felemeljék azokat; a kutatók ezért azt gondolják, hogy Towton-nál elsősorban az ellenfél – főleg a lovak – megfélemlítésére használták.

Sutherland szerint az írott források arra utalnak, hogy kézifegyvereket néhány évvel korábban is használtak már Európában, a mostani felfedezés azonban fizikai bizonyítékokkal is szolgált a régészek számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár