2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták egy középkori lovag arcát

2010. május 19. 11:29 BBC News

A Historic Scotland örökségvédő szervezet elkészítette egy középkori lovag virtuális képmását, akinek maradványait még 1997-ben fedezték fel a stirlingi kastélyban.

A csontvázat kilenc másik személlyel, köztük két gyerekkel együtt 1997-ben fedezték fel, ám a részletes vizsgálatokra csak tavaly kerülhetett sor. A maradványok a 13-15. századból származnak, és azokat a mai királyi kápolna területén helyezték örök nyugalomra.

A felfedezésről mi is beszámoltunk: a csontok alapján a középkori lovagok élete igencsak megterhelő és kegyetlen lehetett. A részletesebb vizsgálatok szerint a lovag a 20-as évei közepén halhatott meg, míg testfelépítésére nézve egy nagyon izmos férfi lehetett, aki korábban nagyon sok és komoly sérülést szenvedhetett.

Így például túlélte, hogy egy nyílhegy fúródott a mellkasába, míg a koponyáján talált forradások arra utalnak, hogy többször és súlyosan csaphatták fejbe egy fejszével. Végül egy kard hatolt be a koponyájába az orrán és állkapcsán keresztül: a szakértők szerint a lovag ekkor már a földön fekhetett, és felülről mérhették rá a halálos csapást.

A szervezet vezető régésze, Richard Strachan szerint a lovag arcrekonstrukciója bepillantás nyújt, hogy az 1300-as években miként nézhetett ki egy harcos.

A további munkálatok során az eltemetettek maradványain izotópos vizsgálatokat is végeznek majd, hogy megállapítsák, honnan származnak, és arra is szeretnének majd rájönni hogy miért temették őket épp a kápolnába. Emellett a maradványokat szeretnék összehasonlítani a Stirling közelében 1997-ben felfedezett tömegsírban találtakkal, ahová a Rózsák háborújának 1461-es towtoni ütközetében elesettek kerültek.

A vizsgálatokat és a rekonstrukciót a BBC2 History Cold Case című műsorában, csütörtökön mutatják majd be, illetve a részletes kutatási eredményeket is ekkor teszik majd közzé. A lovag arcrekonstrukciója, valamint a kutatások egyéb eredményei emellett annak az állandó kiállításnak lesznek a részei, amely jövő tavasszal nyílik meg a várkastélyban.

Stirling Skócia az egyik legnagyobb és mind építészetileg, mind történelmileg legfontosabb vára. Az erődítmény egy vulkanikus eredetű szikla, a Castle Hill (Várdomb) tetején épült. Három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt. A 13. században I. Edward angol király skóciai hadjárata során Stirling várát is megostromolta. Egyes történészek szerint ekkor használták először a Warwolf (hadi farkas) nevű, valaha épített legnagyobb kőhajító gépezetet.

A vár még jó néhány ostromot átélt a skót függetlenségi háborúktól 1746-ig, amikor Bonnie Prince Charlie, Stuart Károly Eduárd jakobita csapatai sikertelenül próbálkoztak a bevételével. Több skót királyt és királynőt koronáztak meg a vár falai között, köztük Stuart Máriát is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár