2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titokzatos hajóroncs egy stockholmi hotel közelében

2010. december 1. 10:40

A szakemberek egy 1600-as évekből származó hajó maradványait azonosították, amelyet a környéken dolgozó munkások egy stockholmi hotel renoválása során találtak meg – jelentette be a svéd Tengerészeti Múzeum.

„A hajóroncs megtalálása fantasztikusnak számít, főleg ha azt nézzük, hol kerül elő” – írta közleményében Hans-Lennarth Ohlsson, a múzeum igazgatója az intézmény honlapján. „Ezen a helyen a17. század elejln egy hajógyár működött” – tette hozzá.

Ahogy a munkások a stockholmi Grand Hotel felújításán dolgoztak, nem messze a királyi palotától, az egyik közülük egy hajó maradványára bukkant. Később a Tengerészeti Múzeum munkatársai a helyszínre siettek, s hamar kiderült, hogy valóban egyedülálló felfedezésnek lehettek tanúi a munkások.

A svédországi The Local értesülése szerint a deszkákat nem a hagyományos módon szögelték össze, hanem az elemeket kötelekkel erősítették egybe. Ez a technika egyáltalán nem számított gyakorinak, ezáltal még különlegesebbé válik a felfedezés. „Szinte semmit sem tudunk erről a technikáról azon kívül, hogy keleten volt elterjedt” – mondta el Jim Hansson, a múzeum régésze.

Hansson úgy gondolja, a hajó a Baltikumból, vagy Oroszországból érkezhetett. „Rendkívül izgatottak vagyunk. Ez egy kicsit furcsának tűnhet, de én még soha nem láttam ehhez foghatót” – lelkendezett az igazgató.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár