2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kora rézkori lakóház Uraiújfaluból

2010. november 25. 14:33 MTI

Kora rézkori lakóhely maradványaira bukkantak régészek azon a területen, ahová az uraiújfalui leendő szennyvíztisztítóját építik. Egy sír és számos eszköz, edény is előkerült - írja a Vas Népe.

A feltárás során két lakóház maradványa bontakozott ki. Egy kora rézkori lakóteleprészre bukkantunk: gerendavázas, cölöplyukas szerkezetű, felmenő falakkal épített, valószínűleg többszintes ház állhatott itt i.e. 2400 körül. Előkerültek a nagyméretű faoszlopok nyomai, amelyek a keresztfalak helyét jelzik - nyilatkozta a lapnak Mladoniczki Réka régész.

A két lakóház között fölleltek egy kelet-nyugat tájolású, a rézkorra jellemző, nem túl jó állapotú sírt is, benne csontmaradványokkal. A régész a méretekből arra következtet, hogy gyermeket vagy ifjút hantoltak el itt zsugorított testhelyzetben. Mladoniczki Réka hozzátette: az agyagnyerő gödrökből rengeteg lelet került elő, köztük kovaalapanyag-maradvány, pengék, bütykökkel díszített kerámiák, különféle edények, csiszolt kőbaltatöredékek.

A leleteket már beszállították a Savaria Múzeumba, ahol megtisztítják, s azokat, amelyek viszonylag épek, restaurátorok veszik kezelésbe. A szakember szerint értékes régiségekre bukkantak, mert Vas megyében nem túl sok kora rézkori település ismert. A régészeti feltárást, amelyet a beruházó finanszíroz, várhatóan ezen a héten befejezik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár