2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szerbiában lehetett a világ első rézkori települése

2010. november 17. 10:03 MTI

Rézszerszámok - fejszék, kalapácsok, horgok, varrótűk - sokaságát fedezték fel Szerbiában, Belgrádtól 200 kilométerre délre, Prokuplje közelében egy olyan településen, amely hétezer éve vált a lángok martalékává.

A közfelfogás szerint a rézbányászat, s a réz megmunkálása Kis-Ázsiában alakult ki, ahonnan más régiókra terjedt át. A 7500 éves szerbiai leletek 800 évvel korábbiak, mint a kis-ázsiaiak, vagyis a felfedezés a fémmegmunkálás történetéről valló nézeteik átértékelésére készteti majd a tudósokat.

A Plocnik falva melletti lelőhelyet még 1927-ben fedezték fel vasútépítő munkások, ám a feltárások csupán 1996-ban kezdődtek a 120 hektáros régészeti helyszínen, amelyet több méteres földréteg borít. A rézkori települést nyolcszáz éven át lakták lakóik, míg egy óriási tűzvész meg nem semmisítette a falut. Azt nem lehet tudni, hogy miért égett le a település, ugyanis a régészek mindeddig semmilyen olyan nyomra sem bukkantak, amelyek egy külső támadásra utalnának. Mindenesetre a tűzvészkor a kunyhók beomlottak, betemetve a berendezést, a használati tárgyak sokaságát.

A régészeknek eddig három kunyhót sikerült feltárniuk, közülük a legnagyobb 8 méterszer 5 méteres alaprajzú. A házakban cserépedények, szobrocskák, szerszámok, munkaasztalok kerültek napvilágra. Ernst Pernicka,a Tübingeni Egyetem régészprofesszora szenzációsnak nevezte a leletegyüttest.

A tudósok nem tudják, hogy mivel magyarázható a viszonylag nagyszámú rézeszköz. Feltételezések szerint a település szerszámkészítő központ lehetett, vagy kereskedhetett a rézeszközökkel. A falu közelében kezdetleges olvasztókemencéket fedeztek fel.

Julka Kuzmanovic-Cvetkovic ásatásvezető régész szerint a falu egykori lakói a tűzvész után elhagyták a települést, s keveset lehet tudni róluk, kivéve azt, hogy szerették a szépet. "Nem vademberekről van szó - fonatokba rendezték a hajukat, s nyakláncokkal ékesítették magukat" - hangsúlyozta az archeológus.

A korabeli divatról a házakban talált szobrocskák árulkodnak - az egyik egy miniszoknyát viselő nőt ábrázol, mások figurák hosszú, széles sálakat "öltöttek magukra". Kuzmanovic-Cvetkovic így segített az egyik szerb divattervezőnek összeállítani egy olyan bemutatót, amelyen a manökenek sok évezreddel korábban élt emberek viselete ihlette modelleket mutattak be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár