2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rézkori áldozat az autópálya mellett

2009. május 8. 09:29 MTI

Négy emberi és egy állati csontvázra, feltehetően késő rézkori áldozati gödörre bukkantak a Paks melletti Gyapa határában az M6-os autópálya építéséhez kapcsolódó régészeti feltáráson.

Hargitai András, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatásvezető régésze szerint Gyapa szomszédságában, egy római kori tanyasias jellegű település nyomai között bukkantak a korban oda nem illő, meglepő leletre. Egy fiatal felnőtt, három gyermek, illetve egy kutya csontváza egymásra dobálva hevert egy gödörben. Nem szabályosan elhelyezve, hanem a gödörbe préselve földelték el a holtakat.

A régész elmondta, hogy folytatják az ásatást: mellékletek, korhatározó leletek, további áldozatok után kutatnak. Egyelőre, mint mondta, csak feltételezések vannak a leletet illetően. A legvalószínűbb, hogy az áldozati gödör késő rézkori, mivel a badeni kultúrára jellemzőek azok a szertartások, amelyeknek feltehetően áldozatul estek a fiatalok, illetve a kutya.



Hargitai András szerint 4-5000 éves csontvázak kerültek elő a földből az ásatások során. A Gyapa melletti lelet ritkaságnak számít, a Dunántúlon két hasonlóról tud a régész. A csontvázak kiemelésének előkészítését szerdán László Orsolya antropológus vezérletével kezdték el. Egyelőre nem lehet megállapítani a fiatalok nemét, mert koruk miatt a nemi jelleg még nem fejlődött ki. A korukat illetően László Orsolya azt mondta, hogy a fiatal felnőtt körülbelül 18 éves lehetet halála idején, két gyermek tinédzserkorú, a harmadik ötéves.

A csontvázak helyzete arra utal, hogy nem természetes halállal haltak meg. A legidősebb áldozat koponyája valószínűleg elvált a gerinctől. Azt, hogy ez erőszakcselekmény nyoma, vagy későbbi bolygatásé, még nem tudják megmondani. László Orsolya szerint nagy valószínűséggel az őskorra jellemző áldozati gödörre bukkantak, a benne fekvők valamilyen rituálé áldozatai lettek. Az antropológus kiemelte, hogy meglepően jó állapotban vannak a csontvázak, amelyek reményei szerint választ adnak a ma még tisztázatlan kérdésekre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár