2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fiatalkori Mahler-mű bemutatója Grazban

2010. november 15. 10:04 MTI

Gustav Mahler születésének 150. évfordulója alkalmából csütörtökön és pénteken konferenciát rendeznek a Grazi Művészeti Egyetemen (Grazer Kunstuniversität, KUG), az esemény keretében bemutatják a zeneszerző egyik fiatalkori zeneművét is.

A konferencia témája: Szintézis és innováció Mahler alkotásaiban. A tanácskozást az osztrákok az ottawai Carleton Egyetemmel közösen rendezik. A résztvevők a zeneszerző fiatalkori alkotása, a Das klagende Lied című kantáta vizsgálatával arra keresnek választ, milyen módon alakult ki Mahler kompozíciós stílusa.

A zeneszerző egy levelében arról ír a kantáta kapcsán Max Marschalk zenekritikusnak: "Ez az első művem, amelyben Mahlerként magamra találtam." A szólistákra, kórusra és zenekarra írt mű elemzésében európai és kanadai zenetudósok vesznek részt. Az egyetem könyvtárában kiállítás is nyílik, amely december közepéig lesz nyitva és amelyen - kapcsolódva a konferenciához - a mű különböző, például zongorás változatának kottái és egyéb dokumentumok láthatók.

A grazi Stefaniensaalban kétféle összeállításban mutatják be a Das klagende Liedet: Irma Mihelic, Dora Ducakijevic és Taylan Memioglu énekel, közreműködik a KUG énekkara és zenekara Arturo Tamayo és Daniel Eraz Munoz vezényletével. Elhangzik még egy Alban Berg- és Luciano Berio-darab is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár