2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum a görög költőlegenda tiszteletére

2010. október 27. 08:22 MTI

Múzeumot kap Athén központjában Kosztantinosz Kavafisz (1863-1933), az egyik legnagyobb görög költő - jelentette be Pavlosz Gerulanosz görög kulturális miniszter. Erre a célra Joannisz Kolettisz - Görögország első alkotmányos miniszterelnöke - egykori palotáját jelölték ki, amely a Plaka negyedben található. Az épületben kap helyet a költő archívuma is.

Az Akropolisz tövében lévő, állami tulajdonú elegáns 19. századi rezidenciát a Hellenic Postbank részvételével restaurálják. A Kavafisz-archívumot eddig az újgörög tanulmányi központ gondozta, amely ezután a múzeum gazdája is lesz. Az intézmény internetes portált is működtet majd, amelyet nemzetközi referenciaközpontnak szánnak a költő életműve tekintetében.

Konsztantinosz Kavafisz az egyiptomi Alexandriában született egy görög család gyermekeként, majd éveket töltött Nagy-Britanniában és számos utazást tett Európa különböző országaiba és Törökországba. Visszatérve Egyiptomba életének javát Alexandriában töltötte, az egyiptomi közmunkaügyi minisztérium tisztviselője volt. Bár ebben a városban több kultúra is találkozott, gyakran vágyakozott szélesebb nagyvilági kitekintésre.

Életében csupán két vékony kötete jelent meg, de halála után két évvel kiadták összes műveit: ez a kötet 150 költeményt tartalmazott olyan témákról, mint a nosztalgia, a halál, a férfiszerelem, a kiábrándulás és a tovatűnő élet.

Alexandriában már létezik egy Kavafisz-ház, ezt az 1991-ben a görög hatóságok segítségével megnyitott kis múzeumot egy üzletember adománya finanszírozta. Eddig azonban nem volt olyan intézmény, ahol minden kézirata, műveinek kiadásai, a róla szóló dokumentumok és fotók helyet kaphattak volna.

Magyar nyelven először 1968-ban jelent meg Somlyó György és Vas István tolmácsolásában kötet Kavafisz verseiből (A barbárokra várva). 2006-ban két válogatást is kiadtak műveiből: a pozsonyi Kalligram Déri Balázs fordításaival bővítve a két első tolmácsoló versátültetéseit gyűjtötte össze új Kavafisz-kötetben (Alexandria örök), a Magvető pedig Kovács András Ferenc "átiratait" jelentette meg (Hazatérés Hellászból).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár