2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarország műkincseket adna vissza Görögországnak

2010. szeptember 13. 17:11 MTI

Magyarország különleges gesztusként visszajuttat Görögországnak 28, a Szépművészeti Múzeumban őrzött ógörög műtárgyat - többek között erről tárgyalt a Görögországba bemutatkozó látogatásra érkezett Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Halász János Szalonikiben vasárnap elmondta: görög partnereivel a kulturális kapcsolatok erősítéséről tárgyalt, s ennek keretében vetette fel a görög műkincsek kérdését, ami a reményei szerint mihamarabb megoldódik.Reméli azt is, hogy ez a gesztus példaként szolgál majd más országoknak is - tette hozzá.

Az államtitkári látogatás egybeesett a 75. Szaloniki Nemzetközi Vásárral, amelyen Magyarország kiemelt partneri státusban mutatkozhatott be. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a kulturális kapcsolatok ápolása - bár önnmagában is érték -, a gazdasági kapcsolatok ösztönzésének is egyik eszköze lehet.

Ez mutatkozott meg abban, hogy a vásárt kísérő rendezvények sorában számos kulturális esemény - Sebestyén Márta, Papadimitriu Athina és a Debreceni Népi Együttescsoport fellépése - is helyet kap. Az államtitkár elmondta: a tárgyalásain szóba került, hogy Szaloniki után Görögország más városaiban is bemutatkozik majd a magyarországi görög diaszpóráról készült kiállítás, amelynek megnyitója ugyancsak a kiállítással egyidőben volt a makedón fővárosban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár