2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kategóriájának legjobbja lett az 1956-os Intézet fotóadatbázisa

2010. október 20. 08:25 MTI

Erasmus Euromedia díjat kapott Bécsben az 1956-os Intézet fotódokumentációs adatbázisa - közölte Rainer M. János, az intézet főigazgatója.

A zsűri az Európa valamennyi országából döntőbe jutott 37 pályamű közül ítélte kategóriája legjobbjának az 1956-os Intézet fotóadatbázisán alapuló internetes szolgáltatást. A díjat az Európai Képzési és Kommunikációs Társaság (European Society for Education and Communication) alapította.

A fotóadatbázisban - amely a www.rev.hu/fotodb honlapon érhető el - fontos történelmi eseményekről és a hétköznapokról szóló képek egyaránt szerepelnek. Műfajai között megtalálható egyebek mellett a portré, az életkép, az utcakép, az épületkép, a tájkép, a fotóesszé, az enteriőr, a csoportkép, a csendélet és az akt is.

Lux Zoltán, az 1956-os Intézet matematikus-informatikusa a 15 ezer darabos fotóállományról elmondta: alapjait már 1996-ban lerakták, s most is folyamatosan bővül. Az adatbázist összekapcsolták az intézmény honlapjának egyéb jelenkor-történeti adattartalmaival, a fotókat pedig igyekeztek ellátni konkrét eseményekről szóló anyagokkal. Közlése szerint a fotókat számos alkalommal magukkal a fotográfusokkal válogatták. A Magyar Nemzeti Múzeum fotóarchívumának több ezer darabos állományát is digitalizálták, és szintén feltehették a honlapra. Ezenkívül magángyűjtemények fotóit is digitalizálták.

Lux Zoltán kiemelte: iskoláknak, nonprofit szervezeteknek és tudományos célra ingyen bocsátják rendelkezésre a fotókat. Véleménye szerint a jövő útja az lehet, hogy a különböző közgyűjtemények, így könyvtárak, levéltárak dokumentumai között az átjárást megvalósítsák, és ebbe a folyamatba ők is szeretnének bekapcsolódni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár