2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sűrűsödnek a fellegek Pompeji felett

2010. október 14. 11:30 The Daily Telegraph

Két éve zárt be a páratlan, erotikus freskókkal díszített Vettii-ház, s egyelőre nem tudni, hogy mikor érnek véget a felújítási munkálatok Pompeji kétezer éves villájában. A helyzet nem sokban különbözik a többi műemlék háza táján sem.

A Vezúv 79-es kitörése során elpusztult város a vulkáni hamunak köszönhetően az egyik legjobb állapotban megmaradt római településnek számít, de az építészeti emlékek állapotában végbemenő pusztulás következtében nemzetközi felháborodás tört ki, amelynek első számú célpontja az olasz hatóságok és azok indifferens magatartása lett. A freskókat sok helyen kiverte a gaz, s több műkincsen is grafittik éktelenkednek.

Számos villa ajtaján lakat és felirat (Lavori in corso) hirdeti, hogy az épületekben felújításokat végeznek. A vita a múlt héten lángolt fel, amikor az olasz Corriere della Sera címlapon közölt egy a várossal kapcsolatos írást, „Pompeji megalázása” címmel. „A tény az, hogy ez a világon egyedülálló régészeti hely az ország eredménytelenségét és pongyolaságát szimbolizálja, amely elvesztette a jó érzését, s nem sikerült azt helyreállítania” – olvasható a szerkesztőségi cikkben.

A vitaindító írás politikai csörtébe torkollott, a Silvio Berlusconi vezette olasz kormány és az ellenzék is egymást vádolta a kialakult helyzetért. Nicola Cosentino, Berlusconi szövetségese kijelentette, hogy Pompejiben már akkor is ilyen állapotok uralkodtak, amikor a jobboldali kabinet átvette az ország vezetését. Luisa Bossa, a Demokrata Párt tagja az mondta, hogy a város pusztulását naponta több ezer turista nézi végig. „A terület már a végét járja. Ez annak a jele, hogy a kormány semmit sem tesz Olaszország örökségének megvédéséért”.

Évente mintegy kétmillió turista látogatja Pompejit, ám az általuk fizetett tizenegy eurós belépődíjból származó mintegy húszmillió euró bevétel nem fedezi a fenntartási és felújítási költségeket – állítják régészek. A helyzetet tovább rontja, hogy a Berlusconi-kormány a fenntartásra fordított éves összeget is csökkentette, amely így harmincról tizenkilenc millió euróra fogyott. Ennek ellensúlyozására a kabinet alapítványt szeretne létrehozni, amelybe magánszemélyek tehetnek felajánlást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár