2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújítják az alsósztregovai Madách-kastélyt

2010. október 8. 08:53 MTI

Felújítják az alsósztregovai (Dolná Strehová) Madách-kastélyt. Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a munkálatok rövidesen megkezdődnek, a kiállítási tárgyakat már csomagolják és biztonságba helyezik.

A Közös örökségünk: Madách elnevezésű pályázatot Nógrád megyével együtt a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma dolgozta ki. A beruházás megvalósítására 1 980 552 eurót nyert a két pályázó, ebből a Madách-kastélyra 1 467 537 eurót fordíthat a Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a magyarországi Csesztvén lévő Madách-kúria javítására és az új kiállítás létrehozására pedig 513 014 eurót (15,467 millió korona) költhet Nógrád megye.

"Csesztve és Alsósztregova önkormányzata minden lehetséges módon támogatja és segíti ennek a pályázatnak a megvalósítását. A sikerhez fontos volt Besztercebánya megye és Nógrád megye önkormányzatának együttműködése és segítsége is. A Madách-kúria felújításánál bebizonyosodott, hogy a cél eléréséhez milyen fontos az összefogás" – mondta Jarábik Gabriella, Szlovák Nemzeti Múzeum – Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatója.

Az alsósztregovai felújítási munkálatoknak és a csesztvei új Madách-kiállításnak 2012-re kell elkészülnie. Alsósztregován a kastély összes nyílászáróját kicserélik, új padlóburkolatot kapnak a termek, és az épület homlokzatát is eredeti állapotában állítják helyre. Mivel a Madách-kastély műemléki védettséget élvez, minden munkálatot a Besztercebányai Műemlékvédelmi Hivatal losonci kirendeltségének felügyelete alatt végeznek.

A határokon átnyúló pályázat célja a közös és európai értéket képviselő irodalmi hagyományok ápolása mellett egy olyan túraútvonal kialakítása is, amely a két szomszédos nemzet kultúrájának megismertetését segíti. A Közös örökségünk: Madách elnevezésű pályázat azért is rendkívül fontos, mert eddig nem volt még példa arra, hogy magyarországi megye egy szlovákiai állami intézménnyel közösen sikerrel pályázott volna ilyen tevékenységre.

A Madách-kastélyt több forrás is Nógrád vármegye egyik legrégibb épületeként tartja számon, az 1911-ben megjelent megyei monográfia szerint építése a 15. századra tehető. A 18. században átépítették, de erődszerű alaprajza ezután is megmaradt. Itt született 1823. január 21-én Madách Imre, aki élete nagy részét itt töltötte, és itt is halt meg 1864. október 4-én.

A drámaíró sírja korábban a falu szélén lévő kriptában volt, majd a kastély angolkertjének keleti felébe helyezték át. Madách itt írta az Ember tragédiáját, a múzeum kialakítása óta irodalmi emlékhely lett az egykori kastélyból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár