2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Emlékszoba Amerigo Totnak a budai Várban

2010. szeptember 23. 13:01 MTI

Emlékszobát kap Amerigo Tot (1909-1984) világhírű magyar születésű olasz szobrász Budán, a Várnegyedben található egykori műteremházában; a csütörtöki avató ünnepségen kiállítás is nyílik Magyarországon eddig még nem látott grafikáiból.

Az emlékszobát a Táncsics Mihály utca 5. szám alatti ház harmadik emeletén, a kandallós szobában rendezték be a hagyaték gondozója, Cziráki Julianna segítségével - mondta Köster Dániel, az épületben működő Koller Galéria vezetője. Tájékoztatása szerint a belépőket Amerigo Tot magyar és angol nyelvű életrajza fogadja, s a szobában a művész személyes tárgyai, szerszámai, szobrai, fotók, levelek, köztük VI. Pál pápa latinul és angolul írt, Amerigo Totnak szóló karácsonyi üdvözlő sorai láthatók.

A fényképek közül Köster Dániel kiemelte azt a felvételt, amelyen Amerigo Tot a pápával együtt látható, az egykori műteremről készült képet, valamint azt a fotót, amelyen Tot a kandallónak támaszkodva áll. A szobrászművésznek több neves alkotásával, köztük a Csurgói Madonnával is találkozhat a látogató, de másolatban a gödöllői agrártudományi egyetemen található A Mag apoteózisa és a római Szent Péter bazilika magyar kápolnájában őrzött Történelmi ellipszis című domborműve is látható.

Az emlékszobához mintegy fölvezetőként szolgál - október 14-ig - Amerigo Tot grafikai tárlata, amely a művész mintegy 30 rajzát mutatja be, olyan alkotásokat, aktokat, csendéleteket, portrékat, amelyek még nem szerepeltek magyarországi kiállításon - jegyezte meg a galériás. A csütörtöki megnyitón bemutatják Nemes Péter művészettörténész Amerigo Totról készült monográfiáját is, amely magyar mellett angolul is megjelent - tette hozzá Köster Dániel.

Amerigo Tot Tóth Imreként született 1909-ben Fehérvárcsurgón. 1926 és 28 között Budapesten tanult, majd csatlakozott a Bauhaus csoporthoz Németoszágban és Moholy-Nagy László tanítványa lett. 1933-ban megszökött a nácik fogságából és gyalog érkezett Rómába, ahol élete végéig, 1984-ig dolgozott. Első figyelmet keltő munkája a római Termini pályaudvar bejárata fölé készített fríz volt, amely ma is ott van. Életművében klasszikus és absztrakt kompozíciók egyaránt megtalálhatók. Amerigo Tot művészi sokoldalúságát jelzi, hogy 1960 és 1970 között több filmben is szerepet vállalt, így a Keresztapa 2., valamint A legszebb feleség és a Pulp című mozikban is láthatja a közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár