2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobori búcsú Ópusztaszeren

2010. szeptember 9. 17:12 MTI

Újjáéledése után negyedik alkalommal rendezik meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódó ünnepet, a Szobori búcsút.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékműnél első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az emlékmű az ezt követő években országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé vált. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A szokás a harmincas években éledt újjá, és időpontja augusztusról szeptemberre került át. A búcsújárást a második világháború megszakította.

A háborút és a földosztást követően az esemény kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél a régi tradíciók szerint. Az ünnep hagyományát 2007-ben Árpád vezér halálának ezerszázadik és az első Szobori búcsú száztizedik évfordulóján élesztette újjá a park vezetése.

Zelena András, az intézmény sajtóreferense elmondta, hogy az ünnepi alkalom fő eseménye a monostor romjai között 11 órakor kezdődő szentmise lesz, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrál, de az emlékpark egész nap színes és tartalmas programokkal várja látogatóit. Kora délután az Árpád-emlékmű előtti színpadon történelmi dalok, imák, Mária-énekek, középkori népi dallamok csendülnek fel Szvorák Katalin Liszt-díjas népdalénekes előadásában, ezt követően az Üllési Fonó Néptáncegyüttes műsorát és az Aranyszamár Bábszínház előadását láthatják a vendégek.

A skanzen 1920-as évekből származó iskolájában és az épület környékén kemencés sütögetéssel, kézműves-bemutatókkal és foglalkozásokkal, körhintával, ügyességi játékokkal várják a gyermekeket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár