2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kivételes ókori római lámpás került elő Angliában

2010. szeptember 2. 15:47 MTI

Az ókorból származó római bronzlámpás került elő ép állapotban egy brit farmer földjéről. A maga nemében egyedülálló darabot fémdetektorral találta egy fiatalember a suffolki Sudbury közelében. A 21 esztendős amatőr kutató, Danny Mills úgy vélte, a lámpa az első és harmadik század közötti időkből eredhet.

Mills bejelentést tett a leletről a helyi archeológusoknak, és a farmer, akinek a földjéről az antik darab előkerült, később a helyi múzeumnak adományozta azt.

A lámpást restauráló Emma Hogarth, az Ipswich Múzeum munkatársa a korabeli kézművesség egy ritka és kivételes darabjaként beszélt a tárgyi emlékről. Mint mondta: különösen érdekes, hogy a lámpás felfüggesztésére szolgáló láncok is épen megmaradtak, és nem korrodálódtak el. A régészek szerint a londoni British Múzeumban csupán egy hasonló leletből fennmaradt darabkákat őriznek, a lámpáshoz leginkább hasonlító darab pedig a pompeji ásatások során került elő.

Suffolk térségében a második század környékén gazdag rómaiak villái álltak, és a tudósok úgy vélik, a lámpást éjjel használhatta az egyik villa lakója, amikor a főépületből átment a melléképületekbe. A lámpa egyébként a mai viharlámpásokra hajaz. Lángját a széltől vékony szarulemez óvhatta, ami az idők során elenyészett. A híres darab, amelyet az Ipswich Múzeumban lehet megnézni, a minap a BBC Digging for Britain című régészeti sorozatában is bemutatkozott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár