2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római császár inspirálhatta Arthur király legendáját

2009. november 11. 11:46

Egy római kori lovassági lándzsa fején a kutatók egy olyan miniatúrát fedeztek fel, amely azt bizonyítja, hogy Arthur király története Carausius ellencsászár (i.sz. 286-293) korából származhat, és a legendás uralkodót is a rebellis hadvezérről mintázhatták.

David Xavier Kenney kutató az angliai Norfolkban talált, 2-3. századi lándzsa fején különleges ábrázolást, egy kőbe döfött kardot azonosított. A lándzsahegyet Marcus Aurelius Mausaeus Carausius, a mai Belgium területéről származó ellencsászár győzelmi ajándéknak készíttette a római-kelta Mars Camulos háborús istenségnek, akit egyébként is kedvelt, hiszen a mai Colchestert is utána nevezte el (Camulodunum). Kenney szerint ezek szerint Carausius lehetett Arthur, míg ez utóbbi város a legendák Camelotja.

Carausius azért válhatott hőssé mind a britonok, mind az északi gallok között, mert fellázadt Maximianus társcsászár ellen, aki ki akarta őt végeztetni. Ennek azonban anyagi okai voltak: Maximianus császár, miközben a germán törzsek elleni hadjáratokkal volt elfoglalva, Carausiust bízta meg az északi flotta irányításával, illetve a kalózok legyőzésével. Carausius adminisztrációja azonban bizonyos pénzügyi szabálytalanságokat követett el. A hadvezér, hogy elkerülje a büntetést, császárnak kiáltotta ki magát és átvette Britannia és Észak-Gallia felett az uralmat.

Mivel Maximianust még mindig a germán fenyegetés kötötte le, ezért a frissen kinevezett Constatius Chlorust küldte Carausius ellen. Constantius Chlorus előbb visszafoglalta Galliát, s 293-ban már átkelőben volt Britanniába, amikor hírét vette, hogy Carausius testőrhadának parancsnoka, Allectus meggyilkolta az ellencsászárt. A lázadást azonban a rómaiaknak csupán 296-ban, Allectus legyőzésével sikerült leverniük Britanniában.

És hogy mi köze van mindennek Arthur királyhoz? Camulost elsősorban a belga remi törzs imádta, ahol az istenség legfőbb attribútumai egy, a Grálhoz hasonló kupa, egy mágikus penge, és egy Artornak nevezett újjászületési rítus voltak. Kenney szerint a császár önállósulási törekvései, az általa behozott rítusok, és bukásának története megmaradhattak a köztudatban, és később ezekből formálódhatott ki a legenda.

Ennek részleteiről a férfi www.romanofficer.com és www.kingarthurbanner.com címeken elérhető oldalain olvashatunk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár