2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konferencia az Óbudai Egyetem alapítása évfordulóján

2010. augusztus 31. 14:01 MTI

Tudományos konferenciát rendez kedden és szerdán az Óbudai Egyetem Szent István király megkoronázásának 1010. és az Óbudai Egyetem megalapításának 600. évfordulója alkalmából - közölte az intézmény.

A Schmitt Pál köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Juliusz Janusz érsek, Magyarország apostoli nunciusa fővédnökségével megrendezendő konferencia első napja az államalapító király Intelmek című írásának mai üzenetét, illetve az államalapítás, a koronázási jelvények és a kora középkori törvények hagyományozódásának témaköreit tárgyalja.

Ezekhez kapcsolódik a Koronázási jelképek: Szent Korona, koronázási palást és jogar című kiállítás az egyetem aulájában, ez Szelényi Károly fotóművész koronázási jelképeket ábrázoló képeiből mutat be összeállítást. A kiállítás képei korábban album formájában már megjelentek Tóth Endre régésznek, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársának kommentárjával.

Az Óbudai Egyetem közlése szerint a tárlaton bemutatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2000-ben kiállított Szent Korona-hologram vitrint, amelyet a fizika tanszék holográfia csoportja készített. Egyúttal ünnepélyesen megnyitják a Doberdó úti egyetemi kápolnát, valamint megválasztják Pál apostolt az Óbudai Egyetem patrónusává.

A konferencia második napja az Óbudai Egyetem újjáalapítása 600. évfordulójának állít emléket. A program az Óbudai Egyetem Parkban Luxemburgi Zsigmond király szobrának leleplezésével kezdődik, amelyen közreműködik Rudas Imre rektor, Bús Balázs polgármester és Bayer József, a Zsigmond Király Főiskola rektora. A tanácskozás programjában szerepel többek között a városalapítás-egyetemalapítás, az Óbudai Egyetem és a középkori magyar diákok külföldi egyetemjárása, a középkori magyar állam jelképei, valamint az Óbudai Egyetem címere témaköre.

A programon megtekinthető lesz az egyetem által összeállított A középkori Óbudai Egyetem című tablósorozat, amely eredeti dokumentumok bemutatásával felidézi a Zsigmond király által alapított, négy fakultásból álló Universitas Budensist. A tárlat különlegessége a Vatikáni Titkos Levéltár másolataként fennmaradt 1410-es pápai bulla első magyarországi bemutatása. A napot az Magyar Tudományos Akadémia egyetemtörténeti albizottságának ülése zárja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár