2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megforgatják a konföderációs tengeralattjárót

2010. augusztus 11. 10:06

Bár már 10 éve, hogy kiemelték a Dél-Karolina partjainál felfedezett H.L. Hunleyt, a történelem első, ellenséges hadihajóját elsüllyesztő tengeralattjárójának sorsát még mindig nem tudták megfejteni. A kutatók most a hajótest megforgatásával próbálnak válaszokat keresni a katasztrófa okaira.

A kutatók a múlt héten arról számoltak be, hogy már csak egy lépés választja el őket attól, hogy megfejtsék, mi okozhatta a kézzel hajtott tengeralattjáró vesztét, amely azzal írta bele magát a történelembe, hogy 1864 februárjában Charleston mellett elsüllyesztette az unionisták blokádhoz használt hajóját, a Housatonicot. Csakhogy a tengeralattjáró sohasem tért vissza a kikötőbe, és csak 1995-ben találták meg, és 2000-ben emelték ki. A legénység tagjait 2004-bn ünnepélyes körülmények között temették újra.

A vizsgálatokhoz megmozdítják a 23 tonnás hajótestet, és függőleges helyzetben is megvizsgálják; mindez azért is érdekes, mert a Hunleyt megtalálása óta 45 fokos szögben tárolják, pont ahogy 150 évvel ezelőtt belefúródott a homokba a tengerfenéken. A munkálatokat gondosan felügyelik, és egy lézeres letapogató rendszer azt figyeli majd, hogy a burkolat ne repedjen meg. Mindez lehetővé teszi a hajótest átfogó vizsgálatát is - mondta el a sajtónak a restaurálást vezető Paul Mardikian, aki szerint a művelet során több száz különböző résznek kell együtt mozdulnia majd.

Ennek során a kutatók szeretnének választ kapni a kérdésre, hogy mi is történhetett a tengeralattjáróval: egy második unionista hajó végzett velük, vagy az első robbanása okozta-e a süllyedést? Az elsődleges jelek az utóbbira utalnak: lehetséges, hogy a hajóban szépen lassan elfogyott az oxigén, és a legénység megfulladt. Erre utal az is, hogy a feltáráskor nem találták menekülés nyomait.

Az elmúlt 15 évben 22 millió dollárt költöttek a hajóra, ám ez az összeg többszörösen megtérült, többek közt abból, hogy a Hunleyt a laboratóriumban konzervált állapotában félmillióan tekintették meg. Emellett féltucat dokumentumfilm, és egy tévéfilm is hozzájárult a 30 milliós turisztikai bevételhez. A munkálatok azonban tovább folytatódnak, hiszen a szakértők szerint a hasonló hajók konzerválásához és restauráláshoz a legtöbbször évekre van szükség. Így például az 1628-ban elsüllyedt Vasát bár 1961-ben kiemelték, csak három évtizeddel később állították ki.

A tervek szerint a vizsgálatok végeztével a Hunley 2015-re múzeumba kerülhet majd, ám a pontos dátumot egyelőre nem lehet meghatározni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár