2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjászentelik Kós Károly zebegényi templomát

2010. július 26. 18:01 MTI

A magyar szellem ezermestereként számon tartott Kós Károly által tervezett, 100 éve épült zebegényi templom újjászentelési ünnepségét tartják vasárnap a Dunakanyar településén - közölte a Havas Boldogasszony templom plébánosa hétfőn az MTI-vel.

Kapás László elmondta, hogy a szecessziós stílus jegyeit hordozó, az erdélyi építészetet idéző, tornyos épület a fiatal Kós Károly tervei alapján közadakozásból 1906 és 1910 között készült el. Az ezt megelőző évtizedekben a Pest-Vác vasútvonal jóvoltából az apró kis Zebegény a fővárosi értelmiség kedvelt üdülőhelyévé vált.

Megalakult a Zebegényi Nyaraló Társaság. Ennek kapcsán vendégként vetődött a faluba 26 éves korában az erdélyi származású, építészként, grafikusként, néprajztudósként, íróként is maradandót alkotó Kós Károly (1883-1977) is. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a budapesti állatkert bejáratának tervezése. Élete során jó néhány templomot is tervezett, de lévén, hogy református volt, közülük a zebegényi az egyetlen katolikus templom - tette hozzá.

A templom történetéhez tartozik, hogy annak idején az építkezés végére a kassza kiürült, ezért a falak külső díszítésére az elődöknek már nem futotta. Az eredeti Kós-tervek viszont megmaradtak, amelyeknek alapján 100 év elmúltával pótolták a hiányt - utalt rá a plébános. Az idő ugyanis kikezdte az épületet, ezért néhány éve a polihisztor építész tisztelői életre hívták a Kós Károly Templom közhasznú alapítványt.

Az ide összegyűlt önkéntes felajánlások révén hozzákezdhettek a felújításhoz. Ennek során mostanra megerősítették a falak szigetelését, megújult a tető, az üvegablakok és a sgraffito technikával készült eredeti Kós díszek is a helyükre kerültek. Így már a kereszt, a stilzált galambok és a Szűz Mária-felirat látható a vakolat kikaparása által, ahogy azt Kós Károly elképzelte.

Az újjászentelés alkalmával vasárnap ünnepi misét tartanak a templomban - hívta fel a figyelmet Kapás László.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár