2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb tagokkal bővül a világörökségi lista

2010. július 23. 10:21 MTI

Több mint harminc kulturális, illetve természeti helyszín pályázik arra, hogy felkerüljön a UNESCO világörökségi listájára, amelynek bővítéséről a hét végén Brazíliában összeülő Világörökségi Bizottság dönt.

A nemzetközi testület július 25. és augusztus 3. között tartja 34. ülésszakát a dél-amerikai országban. A tanácskozás során 35 ország terjeszti elő összesen 32 új jelöltjét, melyek között 6 természeti, 24 kulturális és 2 vegyes (természeti és egyben kulturális) helyszín pályázik a világörökségi címre. Ezen kívül korábban már javasolták kilenc helyszín kibővítését.

Az új jelöltet előterjesztő államok között három olyan is van - a Marshall-szigetek, Kiribati és Tádzsikisztán - amely jelenleg egyetlen helyszínnel sem szerepel a világörökségi listán. A természeti világörökségi helyszín címére pályázik többek között a kiribati Phoenix-szigetek védett térsége, az orosz Putorana-fennsík és a Pamír-hegység tádzsik nemzeti parkja.

A kulturális világörökség részévé szeretnék nyilváníttatni az ausztráliai fegyenctelepeket, a fehérorosz-lengyel Augustowski-csatornát, a vallon bányákat Belgiumban, a brazil Sáo Cristóvao város Sáo Francisco terét, a francia Albi püspöki várost, az iráni Tabriz történelmi bazársort, a Marshall-szigeteki Bikini-zátonyt, ahol nukleáris kísérleteket hajtottak végre, a tádzsik ősi várost, Szarazmot, valamint két történelmi dél-koreai falut is.

Az ülésszak alatt a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listáját is "frissítik", eldöntve, hogy melyek kerülhetnek le, illetve milyen új helyszíneket kell felvenni a fokozottan védendők közé. A világörökségi listán jelenleg 148 ország összesen 890 rendkívüli egyetemes értékkel bíró helyszíne - 689 kulturális örökség, 176 természeti terület és 25 vegyes helyszín - szerepel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár