2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ezreket fizettek Churchill szivarjáért

2010. június 3. 14:20 MTI

A vártnál kétszer magasabb áron, 2125 fontért - mintegy 700 ezer forintért - kelt el Winston Churchill Havanna szivarja a Christie's árverésén Londonban.

Az egykori brit kormányfő nevével fémjelzett tárgyakért borsos árat fizettek a vevők, az aukció összbevétele azonban elmaradt az előzetes becslésektől, és megrekedt 600 ezer fontnál (közel kétszázmillió forintnál). A licitálók többek közt Churchill levelei és beszédeinek kéziratai között válogathattak.

Egy névtelenségbe burkolózó amerikai vevő csapott le a politikus szabadkereskedelemről értekező beszédeinek gyűjteményére, amely 39 500 fontot hozott az eladónak. A becsült ár négyszeresét, darabonként közel 35 ezer fontot fizették két levélért, amelyet a kormányfő titkárának címzett, és amelyben arról írt, hogy Nagy-Britannia semmi esetre sem fogja megadni magát Németországnak.

"Röstellem, hogy ilyeneket ír, visszaküldöm magának, hogy égesse el, és törölje ki emlékezetéből" - válaszolta Churchill titkárának arra a felvetésére, hogy a Hitler feletti győzelem reménytelen, ezért engedni kellene a náci vezetőnek.

A Churchill-gyűjtemény árverésre kerülő darabjait a Forbes magazin alapítójának unokája, Malcolm S. Forbes Jr. rakta össze több mint 30 év alatt. További aukciókat idén decemberben New Yorkban, majd 2011-ben Londonban szerveznek a politikus tárgyaiból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár