2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alatt Churchill határidőnaplója

2010. május 5. 10:29 MTI

Winston Churchill határidőnaplóiból, leveleiből, könyveiből, fotóiból és más dokumentumaiból összeállt, páratlanul fontosnak ítélt gyűjteményt bocsát kalapács alá három részletben a Christie's aukciósház.

Az egykori brit kormányfő dokumentumait harminc éven át gyűjtötte Malcolm S. Forbes jr., a Forbes magazin alapítójának egyik utódja. Az aukciósház három árverésen értékesíti a ritkaságokat: június 2-án Londonban, december 3-án New Yorkban, majd jövő év nyarán ismét Londonban.

A június 2-i aukción mintegy 150 árverési tárgy kerül kalapács alá, köztük Churchill egy szivarja. Az egyes tételek becsült értéke ezer fonttól 120 ezer fontig (320 ezer-38 millió forint) terjed. 80-120 ezer fontra (25-38 millió forint) taksálták például Churchill második világháború alatti, titkárai által vezetett határidőnaplóját, amely részletesen beszámol napi teendőiről.

Ebbe jegyezték találkozóit Franklin Roosevelt amerikai elnökkel, Charles de Gaulle francia elnökkel és Sztálin szovjet vezetővel. A bejegyzésekből kiderül, hogy keddenként a királlyal tanácskozott, és bár kezdetben az esti órákban tartották a megbeszélést, később rendszeres heti ebéd lett belőle. Árverésre kerül az a levél is, amelyet még fiatal katonaként írt a Szudánban lezajlott omdurmani csatáról. Az 1898. szeptember 16-án kelt írásban részletesen beszámolt a küzdelemről. Mint megjegyezte: az ellenséggel szemben állva "élete legveszélyesebb két percét élte át".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár