2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rizsleves tartja össze az ókori kínai építményeket

2010. június 1. 08:45 Science Daily, MTI

A sűrű, ragacsos rizsleves az ókori kínai építmények szilárdságának titka - derítették ki kínai vegyészek, akik felfedezésükről az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, az Accounts of Chemical Research legújabb számában számoltak be.

Pingcsien Csang (Bingjian Zhang) és kollégái elemezték az ókori habarcsot. Mint kiderítették, a szokásos malterkomponensek mellett, így az oltott mészen kívül szerves anyagot, a keményítő egyik összetevőjét, amilopektint tartalmazott.

Ez a malter, amelynek receptúráját 1500 éve találták fel, sokkal erősebben kötött, és sokkal vízállóbbnak bizonyult, mint a csupán szervetlen anyagokból készült habarcs. Mint Pingcsien Csang megjegyezte, ez volt az ókor egyik legnagyobb technológiai vívmánya. A korabeli mesterek e technológia felhasználásával emelték a városfalakat, építették a pagodákat, vagy a sírkamrákat, amelyek közül sok átvészelte az évezredeket, és ellenállt nemcsak a pusztító földrengéseknek, hanem még a modernkori buldózereknek is.

"Az elemzések bebizonyították, hogy az ókori habarcs egy speciális, szerves és szervetlen összetevőkből álló anyag. Az amilopektin inhibitorként, vagyis a vegyi folyamatokat gátló anyagként működött: kontrollálva a kalcium-karbonát kristályainak növekedését" - magyarázta a kínai vegyész.

A kutatók az ókori habarcs vegyi elemzésén túl, maguk is elkészítettek antik maltert, az oltott mészhez különböző mennyiségű ragacsos rizslevest adagolva, majd vizsgálták az anyag tulajdonságait. "A 'modellmalter' tulajdonságait tesztelve kiderült, hogy a sűrű, ragacsos rizsleves segítségével sokkal stabilabb, nagyobb mechanikai szilárdságú malter állítható elő" - emelte ki Pingcsien Csang, hozzátéve hogy az ókori recept szerint előállított malter sokkal alkalmasabb az antik építmények restaurálására, mint a modernkori habarcs.

Study of Sticky Rice−Lime Mortar Technology for the Restoration of Historical Masonry Construction

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár