2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kétezeréves jégverem Kínából

2010. május 27. 12:29 MTI

Kétezeréves primitív "jégszekrényre" bukkantak a kínai régészek az észak-nyugat kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban egy császári lakhely romjai között - tudatta a terület egyik kutatója.

A tárolást szolgáló építmény egymásra rakott 1,1 méter átmérőjű, 33 centiméter vastag agyaggyűrűkből állt - számolt be a felfedezésről Tien Ja-cse (Tian Yaqi), a tartományi régészeti intézet munkatársa. Az így megépített, három méter mélységben a földben elhelyezett aknára a szakemberek egy Csing (Qing) dinasztia korabéli - minden valószínűség szerint ideiglenes - uralkodói lakóhely romjai között leltek.

Véleményük szerint nem kútról van szó, mivel a talajvíz Kínának abban a térségében nem lehetett három méter mélyen, és az sem valószínű, hogy kutat ástak volna az épület belsejében. Tien és régésztársai úgy vélik, hogy egy jégvermet találtak, kínaiul: "ling jint" (ling yin), amely az élelmiszer nyári tárolására szolgáló hűvös helyet jelent.

A kínai Énekek könyve szerint, amely a nyugati Csou (Zhou) dinasztia (i e. 11. század-771), valamint a Tavasz és ősz korszak (i.e. 770-475) közötti időszak költészetének gyűjteményes kötete, az ételt nyáron a "ling jinben" tartották, hogy három napig friss maradjon. Ha ezek a jégvermek népszerűek voltak kétezer évvel ezelőtt, akkor elég logikusan hangzik, hogy a császárnak és más előkelőségeknek legyen egy ilyen a lakóhelyükön - magyarázta Tien.

A régmúlt leleteit rejtő 22 ezer négyzetméteres területet falusiak fedezték fel 2006-ban házépítés közben. A térséget nyomban védettség alá helyezték, az első kutatásokat pedig idén márciusban kezdték meg és a napokban fejezték be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár