2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A "gyönyörök kertje" Londonban

2010. május 31. 13:13 MTI

A György-kori Londonról a gyönyörű széles sétányok, a korzózó hölgyek és urak, a finom ízléssel megépített paloták jutnak legtöbbünk eszébe, pedig a 18. századi birodalmi főváros erőszakos, piszkos és túlzsúfolt volt lakóinak többsége számára.

Az utcákon hemzsegő csőcselék, prostituáltak, tolvajok mocskából, a keskeny utcák tömegének gőzéből kínáltak cseppnyi menekülést bizonyos nyilvános parkok.

A György-kori "gyönyörök kertjének" újrateremtése a Londoni Múzeumban az egyik legnagyobb szenzációvá vált a modernkori fővárosban. A frissen megnyílt attrakcióhoz öt galéria összefogására, 20 millió fontra (6,5 milliárd forint) és több mint háromévnyi munkára volt szükség. Így vált bemutathatóvá London története az 1666-os nagy tűzvésztől - amely a város mintegy négyötödét elpusztította - napjainkig. A kiállításon nagyjából 7000 műtárgy látható, amelyet több mint kétmillióból válogattak a szervezők, hogy bemutathassák a város sebes fejlődését.

Kereskedelem, bűnözés, szegénység, népességnövekedés, divat és a háborúk gyötrelme látható a számos interaktív elemmel gazdagított tárlaton. A kertek bemutatóján a látogatók elsötétített teremben sétálnak élő fák között, amelyek lombkoronáján át a csillagos ég tűnik át. Korhű ruhákba öltöztetett, parókás, kalapos, maszkos babák tűnnek fel a halvány csillagfényben. Filmek elevenítik fel az életet a kertekben, ahol számos társadalmi osztály keveredett, fogyasztott frissítőket élvezte az utcai akrobaták és szemfényvesztők műsorát. Itt az esték nem ritkán tűzijátékkal zárultak.

Alex Werner, a kiállítás kurátora elmondta, hogy az efféle kertek népszerűsége vezetett oda, hogy londoni mintára számos más európai és észak-amerikai város is hasonlóakat létesített. Gyakran hívták őket Vauxhallnak a brit főváros egyik leghíresebb parkja után. "A kertekben az urak és a hölgyek együtt korzóztak a kereskedőkkel, boltosokkal és prostituáltakkal" - tette hozzá.

Dan Cruickshank brit történész szerint csak ez utóbbiakból legalább 62 ezer végezte munkáját Londonban, vagyis a főváros minden ötödik nőnemű lakosa közéjük tartozott, és többen voltak, mint a korabéli Európában bárhol.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár