2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánsz tündöklés a British Museumban

2010. április 27. 13:17 MTI

A világ két legnagyobb és legértékesebb reneszánsz rajzgyűjteményét vonultatja fel egyszerre legújabb kiállításán a londoni British Museum, bemutatva a rajzművészet 15. századi felemelkedését.

A Fra Angelicótól Leonardóig: Itáliai reneszánsz rajzok című kiállításon Fra Angelico, Botticelli, Leonardo da Vinci, Mantegna, Michelangelo és Tiziano munkái sorakoznak egymás mellett. A British Museum és a firenzei Uffizi képtár együttműködéséből megszületett tárlat a reneszánsz legnagyobbjainak közel 100 rajzát vonultatja fel. A kritikusok által már most az egekig magasztalt kiállítást július 25-ig nézheti meg a nagyközönség Londonban, a képeket utána Firenzében állítják ki.

A látogatók nem csak a reneszánsz alkotások elkészítésének fortélyaiba pillanthatnak bele. Azt is végigkövethetik, hogy a kezdetben csupán a festmények és freskók vázlatainak elkészítésére és a művész gondolatainak lejegyzésére használt rajzok, miként nőtték ki magukat önálló alkotássá a 15. század folyamán, különösen az Észak-Európából kiinduló nyomatkészítés elterjedésének idején. A részletesen kidolgozott alakokat, végtagokat és textileket ábrázoló rajzok mellett a kiállításon helyet kaptak Leonardo da Vinci nyers vázlatai is, amelyeket tintával és tollal vetett papírra a művész miközben legújabb alkotásán dolgozott.

"Érezni lehet azt az izgalmat, ahogy a tollak próbáltak iramot tartani a művész fejében megszülető gondolatok áradataival" - mondta Neil MacGregor, a British Museum igazgatója. A kiállításból az is kiderül, hogy a pergamennél jóval olcsóbb papír feltalálásának milyen fontos szerepe volt a rajzolás elterjedésében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár