2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Robin Hood a francia tengerpartot is meghódítja

2010. május 3. 09:32 The Daily Telegraph, MTI

Három évtized után a Robin Hood című kalandfilmmel tér vissza Cannes-ba Ridley Scott Oscar-díjas filmrendező, aki a The Daily Telegraph online kiadásának adott interjújában beszélt új produkciójáról.

Scott 33 éve nyerte el a Cannes-i Filmfesztivál Arany Pálma-díját a Párbajhősök című kosztümös drámájáért. Negyven filmmel a háta mögött már nem a művészi bemutatkozás porondját keresi a francia Riviérán. Azért megy oda, mert Cannes jó piacot jelent a film számára - mondta el a 72 esztendős rendező, akinek Robin Hoodja nyitja a nagy presztízsű májusi filmmustrát.

"Filmeket csinálunk, és megpróbáljuk eladni őket. Nincs más értelme. Azt mondani, hogy az egész puszta művészet, egyszerűen képtelenség; az egész arról szól, hogyan tudja eladni az ember a filmjét. Nem érdekes, hogy nagy vagy kis költségvetésű a mozi, ha nem lehet eladni, nincs értelme elkészíteni" - fejtette ki a rendező.

Robin Hoodot mindig is szerette Hollywood: a zöld harisnyás jelmezt olyan színészek öltötték magukra az idők során, mint Douglas Fairbanks, Errol Flynn, Sean Connery, Richard Greene vagy Kevin Costner.

A Universal kezdetben Nottingham címmel akarta eladni a sztori egy újabb változatát, de aztán Scott és csapata az egész tervet fenekestül felforgatta. "A Nottingham forgatókönyve kicsit egy zöld harisnyás CSI-ra hajazott, de én arra gondoltam: minek csináljuk ezt? Ha van egy anyagunk Robin Hoodról, akkor mi az égnek nevezzük el Nottinghamnek? Így aztán az első laptól az utolsóig átírtuk. Ez nem valami remake, ez egy vadonatúj film" - hangsúlyozta a térdoperációja miatt még bottal járó filmes. Szerinte a Robin Hood maradéktalanul azt nyújtja majd, ami a történettől elvárható, és már csak ezért is tökéletes nyitánya lesz a cannes-i fesztiválnak.

A címszerepben Russell Crow látható, Scott kedvenc színésze, akivel korábban már négy filmen dolgozott együtt. A Gladiátor mindkettejüknek elismerést hozott (az ausztrál színésznek Oscart is), a Bor, mámor, Provance és a Hazugságok hálója nem aratott ugyan zajos sikert, de az Amerikai gengsztert megint keblükre ölelték a kritikusok. "Russell és én nagyon hasonlítunk egymásra. Örökké dühös, és én is örökké dühös vagyok. Nem akarunk mi felfortyanni, csak nem szenvedhetjük az ostobaságot" - fogalmazott a rendező.

Scott olyan filmjei, mint a Szárnyas fejvadász, A nyolcadik utas: a Halál és a Gladiátor látványos képi világukkal vívtak ki elismerést, ugyanakkor egyes kritikusai éppen azt rótták fel a brit filmrendezőnek, hogy a képek kidolgozottsága a jól megformált karakterek és a koherens történetalkotás rovására megy.

Az Angliában született Scott előbb grafikusnak készült a Királyi Művészeti Főiskolán, ám később átnyergelt a filmkészítésre. Díszlettervezőként kezdett a BBC-nél, majd reklámfilmesként több mint kétezer hirdetést rendezett. "Az angol reklám a fénykorát élte, és nagy hatással volt mindenre. Mi - Alan Parker, Adrian Lyne, aztán a fivérem, Tony - óriási reklámokat csináltunk, és szerintem ezek hatottak a filmek vágására és a stílusukra. Már volt mögöttem pár ezer hirdetés, amikor megcsináltam az első játékfilmemet, és azt gondoltam: nahát, ez könnyű volt!" - emlékezett a kezdetekre Ridley Scott.

Háromszor is jelölték a rendezői Oscar-díjra (Thelma és Louise, Gladiátor, A Sólyom végveszélyben), de az Amerikai Filmakadémia elismerése még várat magára. 2003-ban alkotómunkája elismeréseként lovaggá ütötték.

A Robin Hood című kalandfilmet május 13-tól láthatják a mozikban a magyar nézők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár