2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyílnak a kastélyok

2010. április 30. 12:07

Nyári nyitva tartási renddel várják a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kastélyai, műemlékei a látogatókat. Az idén számos rendezvény - kulturális, zenei, gasztronómiai, gyermek és családi programok, vezetett parkséták - is invitálja az érdeklődőket a régmúlt korok épített emlékeibe.

A füzérradványi kastély tavaszköszöntő rendezvényén igazi családi program várja a látogatókat. Lesz vadételfőző verseny, Cadillac-bemutató, "Huták virágai" dalostalálkozó, amelyen fellépnek a Hegyköz népdalkörei, s egész nap kézműves játszóház fogadja a gyerekeket.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága idén is jelen lesz a Nemzeti Múzeum kertjében, a Múzeumok majálisán május 15-16-án. Akik ellátogatnak a sátrukhoz, megismerkedhetnek kiadványaikkal, munkatársaiktól tájékozódhatnak, hol tartanak a műemlékek felújításában. Szombaton egész nap játszóházzal várják a gyerekeket, ahol a kastélyaikról is mesélnek nekik. Vasárnap a beszélgető sarokban kívzjátékra is sor kerül, s a műemlékvédelemmel kapcsolatos kérdések helyes megfejtői apró ajándékokat is kapnak.

Számos különleges programot kínálnak a Esterházy-kastélyparkban. Megcsodálhatók az Angolpark és a Franciapark főbb értékei, a 200 hektáros parkerdő jelentősebb idős fái, nevezetességei, rendszere. Az ehető és gyógyító növények felfedezésére túrák indulnak a parkban, lesz Esterházy illatpárna készítés, valamint éjszakai parkséta, ahol beléphetünk a kastélypark titokzatos, nyugodt éjszakai életébe zseblámpák nélkül. A madarak kedvelőit az ősi fák alatti odútelep madarainak megfigyelésére, a természetben sportolni vágyókat pedig tájfutásra invitálják április és október 31. között.

A fertődi Esterházy-kastély lesz a következő állomása a Herend a kastélyban című vándorkiállításnak. A Herendi Porcelánmanufaktúra által összeállított gyűjtemény felidézi a tovatűnt főúri világ hangulatát. A kiállítás megnyitója május 21-én lesz. Fertőd város önkormányzatával együttműködve immár hagyományosan évente Kishercegi bálba hívják meg a fertődi nagycsoportos óvodásokat (május 21.), akik között sok a hátrányos helyzetű gyermek. A rendezvényre belépni csak meghívóval és szülői kísérettel lehet. A "Ráday-kastély - irodalmi kastély" program keretében pedig kiállításmegnyitó és könyvbemutató lesz Pécelen, a Ráday-kastélyban május 29-én.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár