2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Beleszagolhatunk a "szabadság illatos tavaszába"

2010. április 23. 08:28

A hódmezővásárhelyi történések fényében mutatja be a rendszerváltás időszakát az Emlékpont múzeumban április 30-án A változás évei 1988-90: egy rendszer bukása, egy rendszer születése címmel nyíló időszaki kiállítás.

A tárlat a legkorszerűbb technikai eszközök, korabeli televíziós és rádiós felvételek, fotók, relikviák, plakátok, újságcikkek segítségével mutatja be 1988, 1989 és 1990 Hódmezővásárhelyét és az országban lezajló politikai változásokat – mondta el Blazovich Péter intézményvezető.

Az első blokk az 1988-as évvel, a rendszer „erjedésével”, az új mozgalmak, pártok megalakulásával foglalkozik. Az 1989-es évet bemutató kiállításrész Pozsgay Imrének az 1956-os eseményeket átértékelő januári beszédével indul, a látogatók azonban nem az egykori államminiszter híres rádiónyilatkozatát, hanem egy a vásárhelyi porcelángyárban elmondott beszédét hallhatják.

Bemutatják az 1989. március 15-i hódmezővásárhelyi ünnepségek történéseit, a kerekasztal-tárgyalások és a Nagy Imre-temetés helyi vonatkozásait és a köztársaság kikiáltásának pillanatait is. A tárlat befejező blokkja 1990-nel, az első szabad választásokkal foglalkozik, s itt emlékeznek meg a rendszerváltás időszakának hódmezővásárhelyi mártírjáról, Tóth Sándorról is, akit gépkocsivezetőként a romániai forradalom idején egy segélyszállítmány célba jutatása közben ért halálos lövés Aradon.

A kiállítás egyik különös eleme lesz a „szabadság illatos tavasza” címet viselő installáció, melyet az egyik helyi általános iskola diákjai készítenek. A papírvirágokból álló alkotás címét egy visszaemlékezőtől kölcsönözték, aki úgy fogalmazott, 1989 tavasza a szabadság illatát hozta el Hódmezővásárhelyre.

A tárlatnak a közgyűjtemény új kiállítóhelye ad majd otthont, amely uniós támogatással mintegy 200 millió forintból épült meg. Itt a tervek szerint évente két-három időszaki kiállítás nyílik, így azoknak a látogatóknak is tud majd újat mutatni az Emlékpont múzeum, akik korábban látták már a közgyűjtemény állandó kiállítását – hangoztatta az intézményvezető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár