2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Erdélyi fejedelmek címeradományai Debrecenben

2010. április 15. 13:54 MTI

Armales Transylvanorum címmel Erdélyből érkezett nemzetközi vándorkiállításon mutatnak be válogatást erdélyi fejedelmek címeradományaiból a Debreceni Egyetemen (DE). Szálkai Tamás, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár történésze hat magyarországi és romániai közgyűjtemény anyagából állította össze a szerdától két héten át látható kiállítás anyagát.

A debreceni és kolozsvári egyetemek történelmi intézeteinek támogatásával elkészült képsorozat Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Nagykároly után érkezik Debrecenbe.

A tárlat célja a múlt értékeinek bemutatásán túl a kulturális és tudományos kapcsolatok létesítése és a szélesebb közönség megszólítása. A bemutatott címerek a közös történelmi és kulturális múlt képi megjelenítői, amelyek sajátos vonásokat hordoznak. A kiállított ötven címerfestmény a címereslevéllel nemességet szerzők viseleteit, gondolatvilágát és a kor művészi színvonalát tükrözik, ezért történészek és művészettörténészek kutatásának fontos dokumentumai.

A Magyar Országos Levéltár, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtára, a Kolozs Megyei Országos Levéltár, a kolozsvári Református Egyházkerületi Levéltár, és a DE könyvtárának anyagából válogatott ötven címert egy tudományos igényű, de a szélesebb közönségnek szánt tanulmány is összefoglalja, amely kötet formájában megjelenve hároméves kutatómunka eredményét osztja meg a nézőkkel és olvasókkal. A kötetben többnyire nyomtatásban soha nem látott képeket használtak illusztrációként.

A tárlatot legközelebb Budapesten láthatja az érdeklődő közönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár