2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Köznemesi enteriőr a szabolcsi Mudrány-kúriában

2010. április 13. 18:14 MTI

Teljes belső felújításon esik át a Szabolcs községben található Mudrány-kúria; a 18. század végén épített, műemlék jellegű épületben szeptember végére egy különleges enteriőr, valamint a település múltját bemutató kiállítás is létesül.

A Castellum-projekt nevet viselő beruházás keretében egy négy teremből álló tárlatot alakítanak ki az épületben, mely a 19. század végi, 20. század eleji köznemesség kultúráját és tárgyi emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. Ennek keretében korhű ebédlőt, előszobát, férfi dolgozószobát, valamint egy női enteriőrt alakítanak ki biedermeier stílusban - mondta el Bene János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei múzeumi igazgatóság vezetője.

A négytermes kiállítás mellett a kúria két helyiségében Szabolcs község múltját bemutató tematikus tárlatot hoznak létre. A kiállításokkal az ide látogatókat szeretnék megismertetni egy letűnt korszak életmódjával. A korhű berendezés nagyban hozzájárul a 19. század végének megismeréséhez.

Az igazgató hozzátette: a Castellum-beruházás pénzügyi forrásainak finanszírozására a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül sikeresen pályázott a Szabolcs megyei és romániai Szatmár megyei múzeum. Az elnyert mintegy 230 millió forintos támogatásból közel 48 millió forintot fordítanak a szabolcsi kúria teljes belső, korhű felújítására, valamint a kiállítások létrehozására. A munkálatok a következő hetekben kezdődnek, az átadást pedig szeptember 21-re ígérte a kivitelező Belvedere Szalon Kft., amely egyébként önállóan szerzi be a kúria belső berendezési tárgyait. Ezek később a múzeum saját gyűjteményébe kerülnek át - közölte Bene János.

Az igazgató kiemelte: a fejlesztéssel egységes turisztikai kínálat jöhet létre a megye egyik leggazdagabb történelmi emlékeivel rendelkező községben; a közelben található szabolcsi földvár, az Árpád-kori templom, Szabolcs vezér szobra, valamint a Tisza partja akár egy egész napos túra megállópontjai is lehetnek.

A Szabolcs községben található Mudrány-kúria a 18. század végén épült. A 19. század közepén a konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiség mennyezetét hun és magyar fejedelmek, királyok festett mellképeivel díszítették. A kúriát a 19. század végétől egészen 1978-ig református lelkészlakként használták. Az épülethez irodalmi emlék is fűződik: Móricz Zsigmondot barátai egy tiszatelki vendégeskedés után vitték el Szabolcsra, s az itt szerzett élményeiről A szabolcsi földvár című riportjában számolt be az író. Később az Ebéd című híres novellájában örökítette meg itteni benyomásait: a Mudrány-kúria ebédlője volt a színhelye az elbeszélésben ábrázolt nevezetes lakomának.

A kúria 1980-ban került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatóságának adminisztrációja alá. A múzeumi kiállítóhelyként, valamint műemlék jellegű épületként nyilvántartott épület jelenleg iparművészeti kiállításnak ad otthont.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár