2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bál a balsorsú műemlékekért

2010. január 20. 12:29

Korábbi sikeres hagyományokat felelevenítve, az előző évek báljainak sikerén felbuzdulva a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársai 2010-ben is megrendezik jótékonysági báljukat, amelynek teljes bevételét egy vagy több pusztuló épített értékünk helyreállítására, megmentésére fordítják.

2009-ben a báli közönség adakozásából összegyűlt támogatást a szavazatok alapján a zoltáni Czirjék-kúria barokk kapuzatának megújítása nyerte, ugyanakkor a bál során és azt követően érkező felajánlásoknak köszönhetően feltárható a gidófalvi templom középkori díszítőfestéseinek egy része is.

A bálra 2010. február 6-án, szombaton 18 órai kezdettel kerül sor a Károlyi-Csekonics Rezidencián (1088 Budapest, Múzeum u. 17.) A bál résztvevői a helyszínen szavazataikkal döntik el, hogy a műemléki szakemberek javaslatai alapján kiválasztott műemlékek vagy műemléki részletek közül melyik nyeri el a bevételből a támogatást. A szavazást segíti a pályázó helyszínek bemutatkozása is.

Jegyek elővételben a KÖH-ben (1014 Budapest, Szentháromság tér 6. ügyfélszolgálat II. em. 212. vagy TKF titkárság III. em. 340.), illetve a helyszínen vásárolhatók. További részletek

A jótékonysági bál szervezői korábban felkérték a műemlékvédelem iránt elkötelezetteket, szakmabelieket és civil érdeklődőket, akiknek kitüntetetten fontos az épített örökség megőrzése, hogy tegyenek javaslatot a jótékonysági bál bevételéből helyreállítandó műemlékre.
Elsősorban olyan műemlékre vártak javaslatot, amely a várható egymillió forint körüli bevételből, illetve az esetleges további, meglévő támogatási forrásokból reálisan helyreállítható egy éven belül. Ez az összeg elsősorban kisebb restaurálási, illetve rész-helyreállítási munkákra, népi építészeti emlékek felújítására adhat módot.

A pályázatokat a zsűri tagjai - Völgyesi Krisztina, Deli Sándor, Dr. Janotti Judit, Okrutay Miklós, Szatmáriné Mihucz Ildikó - bírálja el. A korábbiakban már bevált megoldás szerint a zsűri több, lehetséges pályázatot jelöl, s a támogatásra legméltóbbat a báli közönség választja ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár