2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeumban győzik le az oroszok Napóleont

2010. március 19. 09:20 MTI

Moszkvában múzeum épül a Napóleon seregei felett 1812-ben aratott győzelem 200. évfordulójára - közölte Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes, az ünneplést előkészítő bizottság megalakulásának első évfordulóján.

Mint mondta, a Történelmi múzeum a korból hatalmas mennyiségű anyagot őriz, de hely hiányában raktárakban. Alekszandr Zsukov szerint az új múzeumban a legkorszerűbb eszközökkel rendezett állandó kiállítás idézi majd fel a történelmi eseményeket. Tervezik továbbá a Borogyinói Állami Hadtörténeti Múzeum számára egy modern műtárgyraktár építését, és a háborút idéző emlékművek egész sorának felújítását.

Készül egy játékfilm is az évfordulóra - mondta Zsukov, és reményét fejezte ki, hogy a mai filmművészek is tudnak olyat alkotni, mint a Háború és béke című, éppen a napóleoni háborúk idején játszódó Tolsztoj-regény megfilmesítői.

Korszerűbbé alakítják és interaktívvá teszik és multimédiás eszközökkel egészítik ki a moszkvai Borogyinói Csata Panoráma és Múzeum kiállítását. Az 1962-ben megnyílt múzeum az eredeti szándék szerint kizárólag a nagy ütközetet ábrázoló körpanorámának adott volna helyet, amely a csata 100. évfordulójára készült. Az azóta eltelt időszakban több mint 32 millió látogatója volt.

A bizottság ülésén - amelyet a borogyinói panoráma múzeumában tartottak - elhangzott: az évforduló megünneplésére, az ezzel kapcsolatos tervek megvalósítására összesen több mint 12 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek elkölteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár