2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A magyar film múzeumát keresik a legújabb MúzeumCaféban

2010. március 3. 08:20

Az elmúlt évben az Év magazinjává választott, kéthavonta megjelenő Múzeumi Magazin ezúttal is 100 oldalon, a megszokott színvonalon mutatja be a magyar múzeumi világ aktuális témáit.

Múzeumi hírek itthonról és a nagyvilágból; hazai és külföldi kiállításismertetők, weboldal- és könyvajánló, vagyis ezúttal is a szokásos Múzeum krt. vezeti be a lapot. Az Iránytű rovat most Pécs, és azon belül is az ókeresztény sírkamrák felé fordul: P. Szűcs Julianna a különleges világörökség elemeit bemutató szakemberek emlékezetpolitikai filozófiáját elemzi.

A Disputa rovat kérdésére - Miért nincs Magyarországon múzeuma a filmnek? - Kitzinger Dávid, a Neumann-ház igazgatója, Kovács András Bálint filmtörténész, valamint két filmrendező, az Oscar-díjas Szabó István és Pálfi György válaszol. A Műhelyben bemutatják a kairói magyar régészeti kiállítást, a Szeged-Öthalmon feltárt honfoglalás-kori sírokat, megtudhatjuk, volt-e Pécsen háza Drakulának, illetve hogy milyen volt a múltban ennek a soknemzetiségű városnak a tér(idő)képe, s végül megismerhetik az ibafai papi fapipa (sőt: fapipák) történetét, valamint az egri érseki gyűjteményt.

A Pódium a régi magyar filmek és a hazai filmgyártás történetének, szellemi és technikai múltja bemutatásának a helyzetét, valamint esetleges jövőbeli lehetőségeit elemzi, majd példaként bemutatják a német filmgyártás történetét feldolgozó berlini mozimúzeumot. Ugyancsak a német fővárosba kalauzol György Péter, aki hosszabb tanulmánya első részében az Altes Museum alapításának-építésének történetével illusztrálja, hogy mennyire függ egy intézmény létrejötte az azt körülvevő aktuális társadalmi-városi közegtől.

A múzeumokat bemutató blokkban a kecskeméti Bozsó- és a csernátoni Haszmann Pál-gyűjteménybe kalauzolják el az olvasókat. Szablyár Eszter Múzeumcsinálóként a Tate Britain éléről tizenkét év után leköszönő Stephen Deuchart mutatja be egy interjúval, majd két vezető hazai múzeum élére frissen kinevezett főigazgatóval, Csorba Lászlóval (Magyar Nemzeti Múzeum) és Csák Ferenccel (Magyar Nemzeti Galéria) olvashatnak a terveiket, elképzeléseiket bemutató beszélgetéseket. "Külső szemként" Mundruczó Kornél filmrendező beszél kedvenc múzeumáról és arról, hogy mit vár el egy jó kiállítástól, majd Hevesi Lajossal, a múlt századforduló legjelentősebb bécsi műkritikusával ismerkedhetnek meg.

A lapot ezúttal is a szokásos angol cikkösszefoglalók zárják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár